28 éves áldozata van a koronavírusnak, Müller azt kéri, ne szórakozzunk a szabályok kijátszásával

28 éves áldozata van a koronavírusnak, Müller azt kéri, ne szórakozzunk a szabályok kijátszásával

Rendkívül fiatal, mindössze 28 éves férfi áldozata is volt a koronavírusnak az elmúlt 24 órában Magyarországon. A kormányzati portálon egyelőre nem töltötték ki az alapbetegségéről szóló mezőt, és erről Müller Cecília sem beszélt az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján, csak a halálhírt erősítette meg.

Koronavírus

Az országos tiszti főorvos ugyanakkor azt mondta, a járvány terjedésében exponenciális növekedést láthatunk, egyre több a pozitív eset, a második hullámnak még csak a felfutó szakaszában járunk, ezért nagyon fontos a szigorú és következetes óvintézkedés. A cél a járványgörbe ellaposítása, hogy az egészségügyi rendszert ne terheljük túl.

Müller Cecília tájékoztatása szerint 4417 embert kezelnek kórházban koronavírus-fertőzés miatt, közülük 313-an vannak lélegeztetőgépre kötve.

Hétfőtől szigorodtak a szabályok, ennek értelmében már a vendéglátóhelyeken is kötelező maszkot viselnünk egészen addig, míg le nem ülünk egy asztalhoz.

Müller azt kérte az emberektől, hogy ne a kiskapukat keressék a szabályozásban, hanem egyszerűen folyamatosan legyen rajtuk a maszk akkor, amikor éppen nem esznek vagy isznak. Példának említette, hogy két fogás között, vagy ha valaki nagyon lassan issza például az italát, akkor az üresjáratokban vegye vissza a maszkot.

Kitért a maszkviselésre is: felhívta a figyelmet arra, hogy a textil- és orvosi maszkok civil felhasználásra megfelelőek, ugyanakkor vannak akik szeleppel ellátott maszkot hordanak (legyen az akár FFP2 vagy FFP3), és ez egyáltalán nem felel meg a védekezésnek.

Maszk

Az ilyen maszk azért nem jó –magyarázta-, mert a szelepen bármilyen szűrés nélkül távozik a légtérbe a levegő, így ha valaki tünetmentes fertőző, gyakorlatilag körbe fertőzi a környezetét.

Az ilyen maszkot arra találták ki, hogy a beáramló levegőt szűrje olyan személyek esetén, akik bizonyítottan egészségesek, és ők maguk nem jelentenek veszélyt másra. A civil életben viszont a tünetmentes fertőzőképesség miatt ebben senki nem lehet biztos.