Patrubány Miklós a fővédnöke a "vírusszkeptikusok" budapesti konferenciájának

Patrubány Miklós a fővédnöke a "vírusszkeptikusok" budapesti konferenciájának

Sokan már a járvány elején úgy vélték, a koronavírus csak egy összeesküvés lehet. Elhangzott sok helyen, hogy a járványra fogják majd azokat a globális gazdasági és politikai döntések meghozatalát, amelyek nyomán még nagyobb lesz a szakadék gazdag és szegény között, de lehetett hallani olyan vélekedést is, hogy a Covid-19-et a kínaiak szabadították a világra, volt aki azt hangoztatta, hogy az egész nem más mint a gyógyszergyárak extraprofitra való szervezkedése, nem beszélve azokról akik szerint nincs is olyan, hogy koronavírus...

Ezek a vélemények bizonyosan elhangoznak majd azon a konferencián, amelynek fővédnökségét vállalta el Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) emblematikus elnöke. Az egész napos tanácskozást a Magyarok Házában tartják külföldi és magyar felszólalókkal.

Ugyanakkor ennek a konferenciának a megtartása ellen emelt szót a Magyar Orvosi Kamara. A MOK elnöksége megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyarok Házában, Patrubány Miklós közreműködésével nemzetközi konferenciát tartanak a "vírusszkeptikusok" és az oltásellenesek. A kamara szerint az ilyen rendezvények aláássák a járvány megfékezése érdekében végzett tudományos törekvéseket.

Határozottan kiállunk a tudományosan igazolt eredmények és konszenzus mellett, valamint a WHO, a CDC, az ECDC és egyéb vezető egészségügyi szervezetek állásfoglalásai és javasolt intézkedései mellett.

- olvasható a MOK közleményében.

Patrubány egyébként elnökké választása tehát 2000 óta megosztó személyisége a magát jobboldalinak tartó politikai erőknek. Megnyilvánulásai, rendezvényei nagyon sokszor mentek szembe a Fidesz, illetve korábban a MIÉP érdekeivel is. Orbán Viktor 2000-ben "nemzetpolitikai értelemben kockázati tényezőnek" nevezte az MVSZ működését. Amikor Patrubány Miklós 2003-ban bejelentette, hogy a határon túli magyarok állampolgárságáért népszavazást kezdeményez, a Fidesz meglehetősen rosszul fogadta, hogy az MVSZ megtorpedózta a státusztörvény-tervezetüket, de végül a kezdeményezése mellé állt. Csakhogy MSZP-SZDSZ koalíció 23 millió román bevándorlóval történő riogatása hatásos volt, mert a referendum érvénytelen lett, s ez az úgynevezett balliberális pártok megerősödését is jelentette.