Poór Gyula: A magyar kormány az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött ötmillió adagra vonatkozó szerződést

Poór Gyula: A magyar kormány az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött ötmillió adagra vonatkozó szerződést

Eddig csak azt tudtuk, a magyar kormány ötmillió koronavírus elleni oltásra kötött le kapacitást. A Magyar Tudományos Akadémia munkatárasa, Poór Gyula akadémikus augusztus 18-ai összefoglalójában viszont azt olvashatjuk, kormányunk az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinájára kötött szerződést.

Az akadémikus kifejtette, a már sok emberen tesztelés alatt álló, előrehaladott III. klinikai fázisban jelenleg 6 vakcinával folynak vizsgálatok a SARS-CoV-2 ellen: hármat amerikai, kettőt kínai, egyet brit gyógyszercégek végeznek. Az elérhető, megbízható adatok a vakcinák tömeges gyártását és hozzáférését pedig a jövő év közepére teszik. A vakcinát őszre ígérő, bejegyzett orosz fejlesztésről a III. fázisú vizsgálatok kapcsán a WHO nem tesz említést valószínűleg azért, mert a vakcina tesztelésének részleteit ez idáig még nem ismertették. 

Putyin közölte, hogy a világon elsőként jegyeztek be hivatalosan koronavírus elleni vakcinát

Vlagyimir Putyin elnök kedden bejelentette a SARS-CoV-2 koronavírus elleni első orosz vakcina hivatalos bejegyzését. Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen. Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben.

Poór úgy véli, a segítségnyújtás, a szakmai siker és a várható extrém üzleti haszon reményében éles konkurenciaharc bontakozott ki országok és vezető gyógyszercégek között a tekintetben, kinek a vakcinája lesz az első, a leghatékonyabb, és a legolcsóbb. Mivel – olvasható az összefoglalóban – az új koronavírus-fertőzésből felgyógyult egyes betegek esetében gyorsan csökken az ellenanyagszint,

kulcskérdés, hogy elég lesz-e egyszeri vagy kétszeri oltás, vagy hasonlóan az influenzához, évente-kétévente újra kell oltani az érintetteket.

A betegség elsősorban az időskorúakat és krónikus betegeket veszélyezteti, a kísérletek egészséges, 18–55 év közötti önkénteseken zajlanak, így kérdés az is: az idősek és a több betegségben szenvedő betegek hogyan reagálnak majd a vakcinára?

Előrehaladott klinikai vizsgálat alatt álló, hazai fejlesztésű CoViD-vakcináról egyelőre nincs információnk, ugyanakkor a passzív immunizálást jelentő rekonvaleszcens vérsavót (plazmaterápia) több súlyos betegen alkalmazták már sikerrel. Az Oxfordi Egyetem fejlesztés alatt álló vakcinája nem replikálódó vírusvektor-vakcina, és várhatóan egyszeri oltást igényel.