Jövő héttől lehet igényelni a koronavírus elleni védettségi igazolványokat

Jövő héttől lehet igényelni a koronavírus elleni védettségi igazolványokat

A kormány szerdai ülésén döntött a koronavírus elleni ingyenes védettségi igazolvány bevezetéséről. Az igazolványra igazolt második védőoltás vagy igazolt gyógyulás esetén lehet jogosultságot szerezni.

A védettségi igazolványt nem kell igényelnie annak, aki mindezeknek megfelel, mivel az állam hivatalból postázza az ingyenes kártyát. A védettségi igazolvány érvényessége a második védőoltást vagy az igazolt felgyógyulást követő 6 hónap, korábbi pozitív teszt hiányában pedig az ellenanyag-vizsgálatot követő 4 hónap lesz -  az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Lesz védettségi igazolvány, de azt még nem tudjuk, mire lesz jó

Védettséget igazoló okmányt vezet be az állam - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatása szerint az alábbi személy kaphat ilyen okmányt: Aki megkapta a második oltást. Ebben az esetben - mivel a védettség hossza vakcinatípusonként eltér - az okmányon a második adag vakcina beadását rögzítik.

 
A koronavírus elleni védettség igazolása kétféle módon történhet, ha valaki átesett a védőoltáson vagy a koronavírus-fertőzésen.  A védettség igazolására alkalmas lesz a védettségi igazolvány, illetve applikáció is. Az igazolvány a személyi adatok mellett tartalmazza majd a védőoltás idejét, valamint típusát, avagy a fertőzésből történő felgyógyulás tényét. A kártya személyazonosító igazolvány vagy útlevél felmutatásával együtt érvényes és az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza.
 

Az igazolvány érvényességi dátuma  6 hónap lesz a második oltást vagy a fertőzésből történő igazolt felgyógyulást követően.

Ha valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, akkor a fertőzésből való felgyógyulás napja jelenti a védettség kezdetét. A felgyógyulás napja az az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT-ben) nyilvántartott dátum, amikor negatív PCR-tesztje vagy antigén gyors tesztje lett miután korábban pozitív tesztje(i) volt(ak).

Bizalmatlanság: nem jelent meg sem Müller Cecília, sem Mészáros Lőrinc, sem pedig Kásler Miklós a Covid 2021 Vizsgálóbizottság előtt

Megtartotta pénteken első ülését a Covid 2021 Vizsgálóbizottság, és a 4 órás monstre ülés után az ellenzéki politikusok összegezték a tapasztalataikat. Pénteken 10.30-kor megkezdi munkáját az ellenzéki pártszövetség képviselői által megalakított Covid 2021 Vizsgálóbizottság.

 
Abban az esetben, ha valakinek csak a fertőzést igazoló pozitív tesztje van, de több teszt nem készült - mert pl. tünetmentes, enyhe tünetes volt és otthoni karanténban maradt - akkor a teszt utáni 10. nap a felgyógyulás hivatalos napja.
 
Ha valaki vélhetően átesett a fertőzésen, de nem tudott róla vagy nem készült róla teszt, akkor igazolhatja a fertőzésen való átesését ellenanyag-vizsgálattal is. Ebben az esetben a vizsgálat önköltséges, de hatósági áras lesz, melynek összege 11 000 forint, valamint ki kell fizetni a 3000 forintos védettségi igazolvány összegét is.  Ha az ellenanyag-vizsgálat igazolja, hogy korábban valóban fertőzött volt, akkor ebben az esetben a védettségi igazolvány érvényessége 4  hónap.

Kásler: Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog

Ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcinabeszerzésben, Magyarország átoltottsági előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben - mondta az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat újabb részében. Kásler Miklós az Emberi Erőforrások Minisztériumának Facebook-oldalán közzétett kisfilmben kitért arra, hogy Magyarországon az átoltottság 3 százalék, míg az európai uniós átlag 2,7 százalék, tehát Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet.

A védettségi igazolvány  elektronikus úton a fővárosi és megyei kormányhivatal által rendszeresített elektronikus űrlapon, vagy bármely kormányablakban személyesen is igényelhető. Az igazolványt tehát a jogosult személy kérelmére állítja ki a Budapest Főváros Kormányhivatal, 2021. március 1. napját megelőzően benyújtott kérelem esetén 2021. március 15-ig, március 1-jét követően a kérelem benyújtását követő 8 napon belül.