Korrupció: őrizetbe vettek egy japán kormánypárti képviselőt pénzügyi csalás gyanújával

Korrupció: őrizetbe vettek egy japán kormánypárti képviselőt pénzügyi csalás gyanújával

A miniszterelnök leszögezte, a politikust kizárják a pártból, és más lépéseket is tesznek, hogy "visszanyerjék a közvélemény bizalmát a politikában".

Őrizetbe vettek egy kormánypárti képviselőt Japánban a Kisida Fumio miniszterelnök pártját érintő pénzügyi csalási botránnyal kapcsolatban - számolt be a helyi média vasárnap, és a hírt megerősítette maga a kormányfő is.

Az MTI híradása alapján Ikeda Jositaka, akit a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) színeiben választottak be a parlamentbe,

a gyanú szerint megszegte a politikai pénzeszközök ellenőrzésére vonatkozó törvényt.

A nyomozók azzal gyanúsítják az 57 éves Ikedát, akinek a titkárnőjét is őrizetbe vették, hogy

politikai célokra kapott 48 millió jen (mintegy 115 millió forintnyi) összeget, amelyet nem vallott be.

Kisida Fumio kormányfő a japán televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy nagyon sajnálatosnak tartja Ikeda őrizetbe vételét, és "nagyon komolyan" veszi az ügyet.

Ikedát kizárják az LDP-ből, és más lépéseket is tesznek annak érdekében, hogy "visszanyerjék a közvélemény bizalmát a politikában"

- szögezte le a miniszterelnök.

Az LDP a letartóztatást követően döntött Ikeda kizárásáról - közölte a párt főtitkára, Motegi Tosimicu is, akit a Kyodo hírügynökség idézett.

Kisida december közepén már kénytelen volt leváltani négy miniszterét. Öt miniszterhelyettes és más tisztviselők is távoztak tisztségükből.

A vasárnapi közlések szerint a nyomozók átkutatták az LDP frakcióinak irodáit. A párt számos alkalmazottját gyanúsítják azzal, hogy nem vallottak be több millió eurónak megfelelő összeget, amelyet az adománygyűjtő estékre szóló jegyek eladásából gyűjtöttek össze.

(Címlapkép: Kisida Fumio japán miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a tokiói kormányfői hivatalban 2023. október 12-én. MTI/EPA/Jiji Press)