Vajon milyen munkát végzett havi nettó 1,25 millióért a korrupcióval vádolt államtitkár korábbi cége a Belvárosban?

Vajon milyen munkát végzett havi nettó 1,25 millióért a korrupcióval vádolt államtitkár korábbi cége a Belvárosban?

Legalább annyira homályos és megfoghatatlan kitételeket tartalmaz Nagy János őrizetbe vett korábbi államtitkár korábbi cége, a Iustum Consulting Kft. és a fideszes vezetésű V. kerületi önkormányzat közti szerződés, mint a Brüsszel által rendszeresen emlegetett „jogállamiság”. A szerződés szerint a vállalkozás az alábbi tevékenységeket kellett, hogy elvégezze a belváros-lipótvárosi önkormányzatnak:

„Támogatja az adatvédelmi tisztviselőt annak tájékoztatási és szakmai feladataiban a Megbízóval munkavégzésre irányuló jogviszonyban álló adatkezelő vagy az adatfeldolgozó, továbbá az adatkezelést végző személyek részére a Rendelet, vagy az egyéb uniós vagy tagállami adatvédelmi rendelkezések szerinti kötelezettségeikkel kapcsolatban;

Támogatja az adatvédelmi tisztviselőt a Rendeletnek, valamint az egyéb uniós vagy tagállami adatvédelmi rendelkezéseknek, továbbá az adatkezelő vagy az adatfeldolgozó személyes adatok védelmével kapcsolatos belső szabályainak való megfelelésben, ideértve a feladatok kijelölését, valamint a kapcsolódó auditokat is;

Az adatvédelmi tisztviselő kérésére szakmai tanácsot ad adatvédelmi hatásvizsgálatra vonatkozóan, valamint kérésre nyomon követi az adatvédelmi tisztviselő által monitorozott hatásvizsgálatok Rendeletben meghatározottak szerinti elvégzését;

Támogatja az adatvédelmi tisztviselőt a felügyeleti hatósággal való együttműködésben;”

A szerződést Csárdi Antal LMP-s képviselő kérte ki az önkormányzattól közérdekű adatigénylés keretében épp ugyanazon a napon, amikor a lapunk is a témában volt kíváncsi a korrupció miatt bilincsben elvitt államtitkár cégének szerződésére. Portálunk hétfőn írta meg elsőként, a Iustum Consulting Kft., melyben Nagy János 50 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, havi nettó 1 millió 249 ezer forintot (bruttó több mint 1,5 millió forintot számlázhatott ki a belvárosi adófizetőknek.

Havi 1,25 milliót kap az V. kerülettől a korrupcióval gyanúsított agrárállamtitkár korábbi cége

A 2020. szeptember 7-i szerződéskötés óta havi 1 millió 249 ezer forint plusz áfa összeget kap Belváros-Lipótváros Önkormányzatától Nagy Jánosnak, az Agrárminisztérium korrupcióval gyanúsított volt helyettes államtitkárának korábbi cége. A Iustum Consulting Kft. ezt az összeget adatvédelmi tisztviselőt támogató feladatok elvégzéséért kapja - derül ki az V.

Csárdi felteszi a kérdést:

vajon mi volt a korrupció miatt letartóztatott fideszes valódi feladata?

Az LMP-s politikus rámutat: „úgy kötött tehát fiktívgyanús szerződést a Belváros fideszes többségű önkormányzata adatvédelmi megbízásra, hogy egyébként van adatvédelmi tisztviselője az önkormányzatnak”. Csárdi hozzáteszi, írásbeli kérdésben is érdeklődik Polt Péter legfőbb ügyésznél a fideszes államtitkár elleni büntetőeljárás jelenlegi helyzetéről.

Nagy János a cégben fennállt üzletrészét őrizetbe vétele után kettő nappal, 2020. december 4-én adta el üzlettársának. A Iustum Consulting 10 százalékos részesedéssel bír abban a Taby-Agro Kft.-ben, melynek Nagy azt ígérte, részesedésért cserébe segít elnyerni 830 millió forintnyi pályázati pénzt. A cégnek csupán 250 millió forint önerőt kellett felmutatni, a kötelező ötéves fenntartási idő után így az atkári földterületen megvalósított beruházás négyszer ennyit, 1 milliárd forintot ért volna.