Gond lehet Rogán feltalálótársának Svájcba talicskázott pénze körül

2015-ben több mint 40 milliót utaltak az alpesi anyacégnek.

A NAV 2017-ben eljárást indított különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával az OLAF OF/2015/1028/B4 számú jelzése alapján egy 9,77 milliárd forintos támogatási ügyben – derül ki Polt Péter legfőbb ügyész Hadházy Ákos és Legény Zsolt részére küldött felsorolásából. A 24.hu úgy tudja, a vizsgálatban érintett annak a Profitrade 90 Kft.-nek négy projektje is, melyekhez a cég 2012 és 2015 között 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott.

A Profitrade Kft. (egyik) tulajdonosa az a Csik Balázs, akiről korábban a Népszabadság és lapunk is kiderítette, Lengyel Csabával és Rogán Antal propagandaminiszterrel közösen találmányi szabadalmat nyújtottak be Eljárások elektronikus állomány digitális aláírására, valamint autentikálási eljárás címen a Szellemi Tulajdon Világszervezetéhez (World Intellectual Propetry Organization).

A híres feltaláló, Rogán Antal állhat a Hunguard offshore hátterében?

Kedd reggel hozta nyilvánosságra a Népszabadság, és portálunk is foglalkozott vele, hogy a Fidesz által többszázmilliós bevételhez juttatott cég, a közműcégek számlázásának auditálását végző Hunguard Kft. 80 százalékos tulajdonosa egy offshore cégháló a Javelin Ltd.-vel a csúcsán. Ennek a hálónak végső állomása egy vagyonkezeléssel foglalkozó ciprusi ügyvéd, a Mossack Fonseca-botrányban is érintett Christos P.

Csik és Lengyel ugyanakkor kisebbségi tulajdonosai voltak a Hunguard Zrt.-nek, mely véletlenül épp akkoriban nyerte el számos közműcég számlázási rendszerének auditálási jogát. A Hunguard többségi tulajdonosa pedig egy ciprusi offshore cég volt, aki nem sokkal később busás osztalékot zsebelhetett be a magyar közműfogyasztó polgárok pénzéből.

Csik, Lengyel és Rogán nem sokkal később átruházta a találmány hasznosítási jogát a MobilSign Kft.-re, melynek tulajdonosa Csik és Lengyel mellett Pozsgai Petra, Rogán Antal jobbkezének, Kertész Balázs ügyvédnek a felesége.

Kapocs lehet a Hunguard nevű offshore cég és a MobilSign között az is, hogy 2015 tavaszán két hét eltéréssel mindkét cég a Királyhágó téri irodaházba jelentette be telephelyét.

Újabb véletlen egybeesés a Rogán-Hunguard-ügyben

Mint arra egymástól függetlenül a Népszabadság és portálunk is rábukkant, Rogán Antal propagandaminiszter Csik Balázzsal és Lengyel Csabával közösen egy szabadalmat dolgozott ki. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala idén január 22-én értesítette a találmányt jegyző Csik Balázs-Lengyel Csaba-Rogán Antal-triót, hogy a szabadalmat február végén közzé fogják tenni a Szabadalmi Közlönyben.

A most vizsgálat alá vont Profitrade 90 Kft. hasonlóan járt el, mint a Hunguard: osztalékát zömmel ismeretlen tulajdonosi hátterű külföldi cégbe szivattyúzta. A vállalkozás többségi tulajdonosa ugyanis 2015 őszéig a svájci Central European Investment AG volt. A Cégbíróságon fellelhető iratokból pedig kiderül az osztalékfizetés ténye. A Profitrade 90 Kft. 2015. május 31-i közgyűlésén úgy határozott, a három magánszemély, Csik Károly, Csik Károlyné és Csik Balázs 1000-1000 forint (igen, egyezer forint!) osztalékban részesül, míg a Central European Investment AG-t a 2015. január 30-án kifizetett 27 millió forint osztalékelőlegen túl további 14 millió 228 ezer forint osztalék illeti meg.