Még az ellenzéki szavazók szerint sem a legfontosabb probléma a korrupció, a megélhetési és kereseti problémák sokkal égetőbbek

Még az ellenzéki szavazók szerint sem a legfontosabb probléma a korrupció, a megélhetési és kereseti problémák sokkal égetőbbek

A korrupció még az ellenzéki szavazók számára sem a legfontosabb ügy, a megélhetési és kereseti problémák sokkal inkább foglalkoztatják ezeket a szavazókat - ez derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amely a korrupció választói megítélését vizsgálta.

A közös ellenzéki szavazók 17 %-a jelölte meg a korrupciót, mint legsúlyosabb problémát, ezzel a harmadik leggyakrabban említett probléma lett. A bizonytalanok esetében viszont csak az ötödik helyen végzett a korrupció.

Amennyiben tehát azt vizsgáljuk, hogy az ellenzéki szavazókat és a potenciálisan megnyerhető bizonytalanokat milyen témákkal lehetne megnyerni, akkor azt látjuk, hogy az alacsony fizetések és a magas megélhetési költségek azok a témák, amelyeknek jobban a fókuszba kellene kerülnie az egységes ellenzék kampányában.

Ezzel szemben a kutatás szerint a klímaváltozást és az oktatás színvonalát például egyáltalán nem sorolják a legfontosabb problémák közé ezek a szavazók.

A kutatásból az is kiderül, hogy még a kormánypárti szavazók sem utasítják vissza azt az állítást, hogy a Fidesz gyakorlatilag állampártként működik, azaz minden fontosabb pozícióban a kormánypárthoz hű emberek ülnek.

Az elemzés alapjául szolgáló adatfelvételt a Závecz Research végezte 2021 novemberében 1200 fő telefonos megkérdezésével.