Hatályon kívül helyezték a Romániát felbolygató rendeletet

Eközben harcias nyugdíjasok védik meg a korrupt politikusokat felmentő jogszabályt.

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette román szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosította, miután Romániában napok óta százezrek tüntettek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen.
 
 
A kormány újabb sürgősségi rendeletben hatálytalanította korábbi vitatott intézkedését. A kabinet vasárnap feloldotta a január 31-i kormányülés, és a Ciolos-kormány tavaly május 18-i ülésének jegyzőkönyvének is: mindkét kormányülésen sürgősségi rendelettel módosították a Btk.-t.
    
A szociálliberális kormánykoalíció több ízben hivatkozott arra, hogy a korábbi szakértői kormány is sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t illetve büntető perrendtartást és akkor senki sem vonult utcára tiltakozni.

Meghátrált a román kormány

Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé. Grindeanu később megjegyezte: azért használta a "hatálytalanítás" kifejezést, mert Klaus Iohannis államfő ezt kérte tőle.

Harci nyugdíjasok indultak rohamra

A szociálliberális román kormányt támogató tüntetők mintegy száztagú csoportja gyűlt össze vasárnap koradélután a román elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Iohannis jobboldali államfő ellen demonstráljon.
 
A többnyire nyugdíjasokból álló, az államfőt hazaárulónak nevező, és őt a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének tartó csoport a Digi 24 hírtelevízió értesülése szerint Gabriela Firea, Bukarest főpolgármestere, illetve Lia Olguta Vasilescu munka- és családügyi miniszter felhívására vonult utcára.
    
Liviu Dragnea a kormány fő erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke Facebook-bejegyzésben határolódott el az akciótól, miszerint a PSD semmilyen tüntetést nem rendez vasárnap és a közösségi portálokon terjedő felhívások nem a PSD-től származnak.
    
Vasárnap koradélután a kormány előtti Victoria-téren is gyülekezni kezdtek a - főleg fiatal és középkorú - tüntetők, akik a Btk.-módosítás hatálytalanítását és a korrupció elleni harc folytatását követelik. A kormányt bíráló jobboldali sajtó arra számít, hogy vasárnap a hatodik napja tartó tiltakozási hullám legnagyobb korrupcióellenes tüntetése fog kibontakozni Bukarestben, függetlenül attól, hogy a kormány közben meghozz-e a rendelet hatálytalanításáról szóló döntését.