A fideszes Hörcsik családjában lehet az újabb vendégházmutyi

Uniós pénzből családi vityilló.

Hörcsik Richárd fideszes képviselő unokaöccse is uniós forrásokból újíttatta fel vendégházként azt a Borsod megyei Göncruszkán található ingatlant, mely a hozzá köthető szövetkezet tulajdonában áll, és a hvg.hu tényfeltáró nyomozása szerint ténylegesen aligha tölthet be vendégház funkciót.

A Göncruszka Fő utca 71. alatt található ingatlant Ruszkay Pál Vendégház néven 2015-ben jegyezték be a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetség (FATOSZ) jegyzékébe, ám már a szövetség honlapján sem elérhető. A portál szerint ez arra utal, hogy az évi 5 ezer forintos védjegyhasználati díjat már nem fizették utána. (Ruszkay Pál Hörcsik nagyapja volt, az ingatlan korábbi tulajdonosa.)

A ház tulajdonosa a Nitor Abaúj Szolgáltató Szociális Szövetkezet, melynek 2015-ös beszámolója szerint a tagok közt megtalálható Hörcsik Lajos Kálmán, valamint az édesapja, Hörcsik Lajos Béla, a fideszes Hörcsik Richárd testvére is. A szövetkezet vezetője Sivák Zsolt, a szomszédos Gönc polgármesterének, Sivák Jánosnak a fia. Az apa, Sivák János nemcsak településvezető, hanem korábban ő volt a térségi Leader Egyesület alelnöke is.

A hvg.hu szerit ez az információ azért fontos, mert a Hörcsik-féle szövetkezet ingatlanára elnyert pontos összegeket a Leader Egyesület tudta volna megmondani, de egyelőre ezekre az adatokra még várnak a portálnál. Az azonban a kifizetéseket nyilvántartó adatbázisokból bizonyos, hogy csaknem 18 millió forintról van szó.

A hírportál megpróbált utánajárni, valóban vendégházként üzemel-e az ingatlan, de a helyiek ott vendéget még sosem láttak, továbbá nincs kihelyezve sem tábla, sem elérhetőség. Az önkormányzattól azt a választ kapták, hogy ugyan vendégházként újították fel, de szerintük „csak családilag használják”, mert sem idegeneket nem láttak eddig ott, sem arra utaló táblát, vagy hirdetést, hogy a tulajdonosok kiadnák az épületet.

A hvg.hu ezután megpróbált szállást foglalni Hörcsik Lajoson keresztül, aki azt mondta, nem ő intézi a dolgokat, hanem „a Zsolt”. A szövetkezeti elnök, Sivák Zsolt azonban a ház kiadása ügyében épphogy Hörcsik Lajosra hivatkozott. Végül Hörcsik Lajos e-mailben küldött a hvg.hu-nak pár dokumentumot a házról, az árakról és a házirendről szóló. Ezeket – noha az egyik 2016 januárjára volt dátumozva – a belőlük kinyerhető metaadatok szerint egymástól néhány perc különbséggel, közvetlen az e-mail küldés előtt hozták létre. A foglalás „áraink” című fejezete pedig – az összeg kivételével – szóról szóra egyezett a Göncruszka egyetlen hivatalos vendégházának honlapján található leírással.

A háznál egyébként nincs kirakva látható helyre a felújításra elnyert uniós forrásokról szóló tábla.

Nemrégiben az ugyancsak fideszes Becsó Zsoltról derült ki, magánházát újította fel uniós forrásból.

A fideszes képviselő magánháza lehet a papíron szálláshelynek épült ingatlan

„Á, ne is keresse, az nem vendégház, hanem magánszállás" válaszolták a hvg.hu újságírójának, amikor a Görbeország vendégház elérhetősége után érdeklődött helyiektől. Sokan azt is hozzátették, hogy „hiszen az a Becsóéké" azaz Becsó Zsoltéké, aki a Fidesz országgyűlési képviselője. Két éve cikkeztek erről az ingatlanról, ami 34 millió forintos uniós támogatást nyert el egy pásztói teniszcentrummal együtt.

Az ugyancsak fideszes Szabó Zsolt szintén a többi adófizető pénzéből építtetett magának házat.

Az EU kifizette, a rokon megépítette, az államtitkár használja

Szabó Zsoltról korábban akkor írtunk, mikor kiderült: az általa korábban vezetett Hatvan városát a kormányzati források elzárásával fenyegette, amiért összeveszett utódjával, Horváth Richárddal. Adott egy Hatvant "saját városaként" kezelő országgyűlési képviselő, majd államtitkár, és vele szemben egykori kegyeltje, a tőle függetlenedő, a korábban szintén a Fidesz színeiben induló polgármester, Horváth Richárd.

Az egész botránysorozat Mondok József izsáki fideszes polgármester vadászházával indult. Neki már vissza kellett fizetni a 35 millió forintot, és vádat is emeltek ellene.

Beköltözött az EU-s pénzből felújított kastélyba - megütheti a bokáját a fideszes polgármester

Az ügyről itt olvashat részletesen: Így kurvaanyázik a fideszes polgármesterNem csoda. Izsák polgármestere valamit nagyon tudhat: négy választást nyert függetlenként, az ötödiket már a Fidesz támogatásával. Saját elmondása szerint Lezsák Sándor támogatja, miközben a település épül-szépül, bár, azért vannak problémák. Szagosak.