Korrupciógyanú: közel százmilliárdot fizethetünk vissza a 4-es metró után

Az Európai Csalás Elleni Hivatal szerint vissza kell fizetni mintegy 93 milliárd forintot.

Azután jutottak erre a következtetésre, miután egy vizsgálatot követően "súlyos szabálytalanságokat, csalás gyanúját és esetleges korrupciót" állapítottak meg a magyar fővárosban hosszan elhúzódott 4-es metró infrastrukturális beruházása miatt.

A portál szerint az uniós bizottság tanulmányozza az OLAF megállapításait és értékeli a lehetőségeket, az EIB pedig a lehetséges válaszlépéseket fontolgatja.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilatkozata szerint a kormány teljes mértékben támogatta a beruházást, a megvalósítás a budapesti városvezetés feladata volt - közölte a brüsszeli hírportál.

"nem mi voltunk"

Erre válaszul a Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága csütörtökön közölte: a Főváros nem kapta meg és nem látta az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) M4-es metrót érintő vizsgálati anyagát, de információik szerint a pénzügyi szabálytalanságokra utaló megállapítások 2006-2007-re vonatkoznak, vagyis jóval a jelenlegi városvezetés 2010-es hivatalba lépése előtti időre.

A támogatás - vagy annak egy részének - esetleges visszafizetéséről egyébként még nem született döntés az Európai Bizottságban.