Korrupciómúzeummal lett gazdagabb a világ

Valószínűleg nincs nagyon olyan ország, ahol ne lenne probléma a korrupció, de Thaiföldön hihetetlenül kreatívan akarnak példát statuálni a felnövő maffianemzedéknek: korrupciómúzeumot hoztak létre. Az intézmény a héten nyitotta meg a kapuit a Bangkoki Művészeti és Kulturális Központ földszintjén, ahonnan később a thaiföldi korrupcióellenes nemzeti bizottság épületébe költözik. A tárlaton olyan szobrokkal találkozhatnak a látogatók, amelyek az ország tíz leghírhedtebb közelmúltbeli korrupciós botrányát idézik fel.
 
A múzeumot megalapító thaiföldi korrupcióellenes szervezet szerint az életnagyságú szobrok által felelevenített ügyek több mint 16 milliárd dollárjába (4391 milliárd forint) kerültek az országnak. Végül is ez már megér egy kiállítást. Bár a törvény nem teszi lehetővé, hogy a múzeum megnevezze a felvonultatott botrányok szereplőit, a szoboralakok sem felismerhetők. Ennek ellenére az intézmény sokatmondó videót tett közzé a neten, amelynek képei alapján az ügyek azonosíthatóak. Minden bizonnyal erről a videóról van szó, amelyből ugyan semmit nem ért, aki nem tud thaiul, ellenben gyönyörködhet az egzotikus nyelv szépségében:

Tanulsága is legyen a mesének, a szöveg a bűnösök elítélésére szólítja fel a mélyen tisztelt lakosságot - a kiállítás emlékeztetőként akar szolgálni a jövő nemzedékei számára. "Azért hoztuk létre ezt a múzeumot, hogy elmondjuk a korrupt bűnözőknek: amit tesznek, az törvénytelen, és botrányaikat senki sem törölheti ki Thaiföld történelméből és az ország lakóinak emlékezetéből" - mondta Mana Nimitmongkol, az ACT munkatársa.
 
A Transparency International nemzetközi civil szervezet tavaly a 85. helyre sorolta Thaiföldet az úgynevezett korrupcióérzékelési index felmérését bemutató jelentésében. A 175 országot felvonultató rangsorban Thaiföld megosztott helyen végzett egyebek közt Indiával, Jamaicával és Burkina Fasóval. Most viszont, hogy van korrupciómúzeumuk, minden bizonnyal el fognak tűnni a listáról.