Kósa Lajos: Az ellenzék primitív kitalációja a gyermekszegénység

Kósa Lajos szerint csak primitív politikai érdekből beszél az ellenzék gyermekszegénységről, eközben ma rászoruló gyerekeknek gyűjt az ország.

Kósa Lajos szerint

az ellenzék primitív pártpolitikai érdekből beszél gyermekszegénységről és gyermekéhezésről, amely fogalmak nem is értelmezhetők, hiszen egy rendes családban nem éheznek és nem lehetnek szegények kizárólag a gyerekek.

Az ellenzék ezzel a "címkézéssel" nem a gyerekeken akar segíteni - mondta. Hozzátette, a Fidesz a korábbinál többet, öt év alatt 72 milliárd forintot fordított gyermekétkeztetésre, emellett egymillió családot kiszabadított a devizaadósság-csapdából. Megjegyezte továbbá, miközben az ellenzék a szegénység növekedéséről beszél, addig a statisztikák ennek ellenkezőjét mutatják.    

A statisztikák mást mutatnak

A Tárki novemberben közzétett felmérése szerint

2014-ben a magyarok 16,6 százaléka, vagyis 1,7 millió ember élt jövedelmi szegénységben, azaz háztartásuk összjövedelme nem haladta meg a 78 ezer forintot.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemrég publikált közös tanulmánya szerint

Magyarországon 36–54 ezer gyermek éhezik mindennap, s a kutatók kétszázezerre becsülik azon kiskorúak számát, akik időszakosan nem jutnak elegendő élelemhez

– utóbbiakat kríziséhezőknek nevezik - írja a hvg.hu.

Eközben rászoruló gyerekeknek gyűjt az ország

Ma egész napos műsorfolyamban mutatja be a közmédia a Jónak lenni jó! című  jótékonysági kampány kedvezményezettjét, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot (NGYSZ) és tevékenységét.

A fő helyszín a stúdió lesz, az előtérben a közmédia ismert és népszerű munkatársai fogadják a hívásokat a beérkező adományokról. Két külső helyszínről - a Fővárosi Nagycirkuszból, valamint a fóti Lovasterápiás és Oktató Központból - lesznek folyamatosan bejelentkezések, emellett Egerbe is kapcsolnak, ahol a vízilabda-válogatott tagjai rászoruló gyerekeknek tartanak rendkívüli edzést. A műsorfolyamban az NGYSZ önkéntes orvosai mesélnek tapasztalataikról, szó esik majd a szervezet ösztöndíj-rendszeréről, a nézők megismerkedhetnek a fővárosi Esze Tamás Gyermekotthon lakóival, valamint családok és gyermekek történeteit láthatják az "embermesékben".

A stúdióba ismert emberek, sportolók és művészek érkeznek, akik szerettek volna hozzájárulni a kampányhoz és különböző felajánlásokat tettek.

Három tárgyra licitálhatnak az érdeklődők: az Aranycsapat bőr focilabdájára, amelyen Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, Hidegkuti Nándor, Puskás Öcsi és Szepesi György sportkommentátor aláírása szerepel; Lewis Hamilton dedikált overálljára és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. által felajánlott Viktória-mintás serlegvázára, amelyen Kemény Dénes, Polgár Judit és Gyurta Dániel aláírása is olvasható.