Gazdasági válságról beszélt Orbán Kötcsén?

A kormányfő szerint „beszorulunk Putyin és Trump közé”.

Megszorításokról nem beszélt a kormányfő, de egy újabb világválságot felvetett Orbán Viktor kötcsei beszédében – írja az ATV fideszes forrásokra hivatkozva. A lap ennek alátámasztására az egyik résztvevőt idézve a francia államadósság mértékét hozta fel: korábban 72 százalékos volt, most pedig a statisztikák szerint 80 százalék fölött jár, és ez szerinte figyelmeztető jel arra nézvést, hogy el fog tűnni az „olcsó pénz” Európában.

A portál aszerint Orbán az amerikai védővámok növelése kapcsán is arra a következtetésre jutott, hogy készülőben van a gazdasági válság. A gondolatmenetének a végén azt mondta, hogy megoldásként meg kellene egyezni az oroszokkal, azaz feloldaná az Európai Unió a Moszkva elleni szankciókat. Ám az ATV szerint maga a miniszterelnök sem mutatott túlzott optimizmust a kiegyezést illetően, és az volt a végkövetkeztetése, hogy beszorulunk az orosz szankciók és az amerikai protekcionista intézkedések közé, azaz „beszorulunk Putyin és Trump közé”.

Klasszikus gazdasági válság

A közgazdaságtan a klasszikus konjunktúraciklusnak nevezi a 8-10 évenként az újratermelés egészében jelentkező válságjelenséget.

Az ATV szerint a miniszterekkel már konzultál a miniszterelnök arról, hogy a mostani közötti ciklusban „nem fognak azzal a bőséggel találkozni, mint a választások előtt”. A helyzet ugyanis megváltozott: korábban az volt a válasz a többletforrás-igényre, hogy „nem baj, megoldjuk”. Most viszont úgy tűnik, Varga Mihály a költségvetés előkészítésével „behúzta a féket”, és nem lesz az elkövetkező években olyan sem, hogy például az egyházak kapnak az év végén több tízmilliárdot – hangoztatta az ATV-nek a forrás.