Kötelezné Szijjártót a Jobbik a meghallgatásra

Mivel Matolcsy György és Szijjártó Péter nem jelent meg a jobbikos bizottsági elnök idézésére, a Jobbik felidézte, hogy keményen büntetné az ilyen eseteket.

A politikus emlékeztet arra, hogy még 2010 szeptemberében javasolta a Jobbik a Btk. módosítást, hogy a népképviseleti szerv vizsgálatának akadályozását törvény büntesse, szavai szerint ez a módosítás, pontosan ezekre az esetekre vonatkozhatott volna. Az új Btk. módosításának vitája folyamán, ezt a Fidesz leszavazta.

Staudt azt mondta, hogy mindössze annyi előrelépés történt ez ügyben, hogy az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságán beidézés esetén, a meg nem jelenés az szabálysértés lett. Emlékezett, hogy emiatt egyedül Mesterházy Attila ellen indult eljárás, a Simon-ügyben, de ezt is lezárták, mert a bíróság “furcsa indoklása” szerint az MSZP egykori elnöke nem bírhatott az adott ügy szempontjából releváns információkkal. Holott a bíróság jogszabály-értelmezésének kizárólag arra kellett volna vonatkozni ami a törvényben áll, miszerint a meg nem jelenés büntethető, hiszen ha egy ilyen népképviseleti bizottság valakit meg akar hallgatni, arra bizonyára meg van az oka. Staudt azt mondta, hogy eddig egyedül egy pártelnök, Vona Gábor jelent meg a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén idézésre, ellentétben például Orbán Viktorral. Gyurcsány Ferenc egyenesen a közösségi oldalán üzente meg, amikor beidézték, hogy nem megy el a bizottsági meghallgatásra.

A Jobbik a Nemzetbiztonsági Bizottsággal kapcsolatos már létező, büntethető tényállást, minden bizottságra kiterjesztené. Staudt úgy véli, hogy az ezzel kapcsolatos törvényjavaslat még a mai napon az Országgyűlés elé kerülhet. Az ellenzék vezető erejének politikusa azt mondta, ha a Fidesz tényleg érdekelt az elszámoltatásban, a közélet megtisztításában, a brókerbotrányok tisztázásában, akkor támogatni fogja a javaslatot. Staudt Gábor szerint az a minimum, hogy ezt megszavazza a Fidesz, de ha így sem sikerül elérni a sikeres bizottsági meghallgatásokat, keményebb lépéseket is el tudna képzelni a Jobbik, hogy ne lehessen “packázni az emberekkel”.