Kovács Béla mentelmi jogáról pro és kontra

Németh Szilárdnak parlamenti képviselőként illene tisztában lennie azzal, hogy sem Kovács Bélának, sem más képviselőnek nincs lehetősége lemondani mentelmi jogáról. Az ugyanis nem a személyt, hanem azt a testületet illeti meg, melynek tagja, így arról a képviselő nem, csak a plénum dönthet - áll a Jobbik reagáló közleményében.
 
Ám jelentős különbség a Fidesz és a Jobbik politikusai között, hogy míg előbbiek akár milliárdos korrupciós ügyekben is foggal-körömmel védik saját párt- és tettestársaik mentelmi jogát, addig a Jobbik képviselői még egy tilosban parkolás esetén sem bújtak eme korát meghaladott politikusi privilégium mögé. Ezt Kovács Béla is számtalan alkalommal kinyilvánította, legutóbb két hete az Európai Parlament illetékes bizottsága előtt. Ezek az információk olyan, Németh Szilárd számára bizonyára ismeretlen weboldalak segítségével is ellenőrizhetők, mint például a google.com.
 
A hazai hatóságok tehetetlenségét mutatja, hogy immár több mint egy éve nem képesek olyan dokumentációt az Európai Parlament Jogi Bizottsága elé tárni, mely alapján a testület indokoltnak látná a mentelmi jog felfüggesztését. A Jobbik célja, hogy minden gyanús esetet, így a manapság napvilágra kerülő egyre több korrupciós ügyet is a lehető leghamarabb tisztázzanak az illetékes hatóságok, ennek azonban jelentős akadálya a ma is érvényben levő mentelmi jog.
 
A Jobbik szerint épp azért, hogy a politikusok ne élvezhessenek indokolatlan előnyt más állampolgárokkal szemben, indokolt lenne a mentelmi jog intézményének eltörlése. Ám a XX. század pártjai, így a Fidesz és az MSZP is lesöpörte a Jobbik ez irányú kezdeményezéseit - áll Mirkóczki Ádám közleményében.