Több mint 13 millióba kerül az adófizetőknek Kovács Zoltán lakhatása

Több mint 13 millióba kerül az adófizetőknek Kovács Zoltán lakhatása

Az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa, a kormány.hu-n található adatok alapján 2015.  január elseje óta lakik az állam által fizetett fővárosi bérleményekben. 2015. januárjától, dr. Bujáky Attila és Dr. Fullér Krisztina közjegyzőktől bérelt neki lakást az állam másfél évig, 2016. június 30-ig, havonta 180 000 forintért, ami összesen 3 240 000 forint volt.

Kovács Zoltán ezután váltott „főbérlőt” Tornóczy Gabriella személyében. Kovács Zoltán két évig, 2016. július 1-től 2018. július 1-ig, szintén havi 180 000 ezerért lakhatott a bérleményben, összesen 4 320 000 forintért.

Ekkor a kormány új szerződést kötött, Tornóczy Gabriellával, és ennek eredményeképp a kormányszóvivő 2018. május 18-tól napjainkig, pontosabban ez év, azaz, 2021. december 31-ig, évente 2 360 000 forintért lakik az államilag bérelt budapesti lakásban. Ez havonta lebontva már közel 200 000 forint. Egészen pontosan, 196. 666 forint / hó, ami idén december végéig számolva összesen 6 096 666 forint.

Kovács Zoltán tehát 2015-től, ez év végéig lakhat tök ingyen, pontosabban az adófizetők közpénzén, 13 656 666 forint értékben. Arról nincs adat, hogy jövőre is bérel-e neki lakóingatlant az állam, de valószínű, hogy a kormányszóvivő - legalábbis a kormányváltásig - még élvezheti kiváltságait. 

Arról nincs pontos információnk, hogy Kovács Zoltán mennyit kereshet havonta a különböző kiegészítő jövedelmeivel együtt, de becslések szerint ez az összeg meghaladhatja a nettó 2 millió forintot, amiből lakhatásra biztosan nem kell költenie, és az is valószínű, hogy az útiköltségeit és egyéb kiadásait is a kormány, vagyis az adófizetők állják.
Budapesten egy átlagos másfél szobás albérlet, havi 120 és 150 ezer forint között van a kevésbé frekventált kerületekben, mint például Kőbányán vagy Józsefvárosban. Ha viszont van elegendő (köz)pénze valakinek, mint esetünkben Kovács Zoltánnak, a Belvárosban vagy a budai zöldövezetben már jóval többet kell kifizetnie egy hasonló méretű ingatlan bérléséért. Ma az átlag nettó kereset 290 ezer forint körül van. Ez pedig azt jelenti, hogy ha a kormányszóvivőhöz hasonlóan valaki egyedül bérel egy kis lakást, akkor a fizetésének több mint a felét kell kiizzadnia minden egyes hónapban. Ebből félre tenni nem nagyon lehet már, beosztani pedig csak úgy lehetséges, ha az ennivalón kívül szinte semmire sem költenek.

Kovács Zoltánnak az esetek többségében még étkezésre és ruházkodásra sem kell költenie, hiszen jórészt ezt is állami pénzből fizetik neki. Kérdéses ugyanakkor, hogy ezért mondjuk az egészségügyben vagy az oktatásban dolgozókhoz képest valóban ennyivel ér többet egy kormányszóvivő munkája? A választ Kovács Zoltánra bízhatnánk, de félő, hogy a Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa erre azt mondaná, ma igenis ennyit ér egy kormányzati propagandista apanázsa.

De akkor mennyit érhet például a NER-lovagok zsoldja, akik vélhetően már nem havi fizetésért „dolgoznak”, hanem milliárdos nagyságrendű megrendelésekért, aminek részletei viszont már hétpecsétes titoknak számítanak.

Legalábbis a kormányváltásig.