Újabb félmilliárdos megbízást nyert el az Orbán család ügyvédjének cége

Újabb félmilliárdos megbízást nyert el az Orbán család ügyvédjének cége

Öt részből álló tendert nyert el az Orbán család ügyvédjeként is ismert Bajkai István fideszes országgyűlési képviselőnek cége, az Aponius Consulting Kft. az öt rész ellenértéke összesen 533 millió 875 ezer forint – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő keddi számából.

A kiírás szerint a cégnek közbeszerzésekkel kapcsolatos szolgáltatásokat kell nyújtania, így szerepel közte

  • közbeszerzési eljárások teljeskörű lebonyolítása 139 millió 875 ezer,
  • közbeszerzéssel kapcsolatos jogi szakértő tevékenység 40 millió,
  • közbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzésjogi szakértő tevékenység 45 millió,
  • közbeszerzéssel kapcsolatos szakértő tevékenység 294 millió,
  • közbeszerzéssel kapcsolatos pénzügyi szakértő tevékenység 15 millió

forint összegben.

tendert a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ) írta ki még 2020. III. negyedévre. A hirdetményben olvasható, hogy a DKÜ hasonló tárgyban már kötött szerződést, azonban annak kerete az eljárások nagy mennyiségére tekintettel kimerült, így a lehető leghamarabb új szerződést kellett kötnie.

A fideszes politikus cége 2020. II. negyedévben is zsíros szerződéshez jutott, akkor a 43 részből álló szerződéscsomagért az adófizetők összesen 293 millió forintot fizettek ki.

Egy negyedév alatt csaknem 300 millióért ad közbeszerzési tanácsot Orbán ügyvédje

Összesen 292 millió 875 ezer forintnyi közbeszerzést nyert el tanácsadásra az Orbán család ügyvédjeként ismert fideszes képviselő, Bajkai István cége, az Aponius Consulting Kft. 2020. második negyedévében. A 43 részből álló tendert a Rogán Antal propagandaminiszter felügyelete alatt álló Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt. (DKÜ) írta ki.

A mostani csomagban alvállalkozóként Bajkai cége ugyanazokat jelölte meg, mint egy negyedévvel korábban: a Csendes Consulting Közbeszerzési Tanácsadó Zrt.-t, Gacsályi Bélát, a Mátyus Ügyvédi Irodát és az ODC Open Doors Consulting Kft.-t.

Bajkaiék közbeszerzésekkel kapcsolatos tanácsadásai azonban meglehetősen kétségesek, mint arról korábban lapunk is beszámolt, Bajkai ügyvédi irodája is részese volt annak a konzorciumnak, amelyik felügyelte a közbeszerzési ellenőrzéseket. Az Európai Bizottság azonban

29 uniós projektből 24-nél súlyos szabálytalanságokat talált,

ami miatt százmilliárdos támogatásmegvonást helyezett kilátásba.

Százmilliárdos kárt okozhatott Orbánék ügyvédje, mégsem neki kell fizetni a bírságot

A 24.hu kancelláriának elküldött kérdésére, hogy milyen garanciákat építettek a külső tanácsadókkal kötött szerződésbe, mekkora felelősségbiztosítást, illetve kötbért írtak elő és mekkora kártérítést érvényesíthetnek, a minisztérium annyit felelt, hogy a kérdés „idő előtti". A támogatásmegvonásról szóló audit ugyanis még csak javaslati fázisban van.