Közel 50 millió forintba került a Budapest Pride rendőri biztosítása

Meglehetősen drága mulatság az Andrássy úton vonulgatni.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálata válaszába azt közölte, hogy a Szivárvány Misszió Alapítvány által bejelentett rendezvény (Budapest Pride) és az LMBTQ rendezvénysorozatának rendőri biztosítása 2015. július 3-12. között

48 282 000 Ft

többletköltséget jelentett a rendőrségnek.

Nem csoda, hogy ennyibe került. A felvonulás miatt ugyanis a fél várost le kellett zárni. Többek között az Andrássy úton, a Liszt Ferenc és a Jókai téren, a Nagymező és a Dalszínház utcában, a Lázár utcában, a Bajcsy-Zsilinszky úton, a József Attila utcában, valamint az Erzsébet, az Ybl Miklós és a Széchenyi téren, továbbá a Nádor utcában, a Fő utcában, az Alagút utcában, a Lánchíd utcában, a Hadnagy utcában, a Váralja utcában, a Várkert rakparton, a Krisztina körúton, az Attila úton, a Dózsa György téren, a Hegyalja úton és a BAH-csomópontnál kellett a forgalmat korlátozni. Rövidített vagy más útvonalon közlekedett továbbá az 5-ös, a 9-es, a 15-ös, a 17-es, a 86-os, a 105-ös, a 115-ös és a 178-as autóbusz, a 70-es és a 78-as trolibusz, valamint néhány órára leállt a 16-os busz és a Budavári Sikló is.  Az 1-es metró délután pedig megállás nélkül haladt át a Bajcsy-Zsilinszky út és az Opera állomáson.

A rendőrség semmit sem bízott a véletlenre, a főváros területén a felvonulás egész napján fokozott ellenőrzéseket tartottak.

A Budpest Pride felvonulói közül néhányan szándékosan provokálják a többségi társadalmat. Tavaly a menet egyik résztvevője papnak öltözött, nyakában nagy kereszt lógott, a kamionon pedig olyan táblákat függesztettek ki, amelyekkel a nemzeti érzelmű magyarokat sértegették.

Egész konkrétan egy cenzúrázatlan "nemzeti érzelmű f..szszopók" - felirattal. A fiatalembert az idei felvonulás után néhány nappal egy eddig ismeretlen elkövető elverte. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a provokációja miatt érte-e a támadás.

A vallásgyalázás amúgy már hagyományosnak tekinthető a felvonuláson. Nem véletlen tehát, hogy a provokátorokat a rendőrség hermetikusan elzárja a külvilágtól és az ellentüntetőktől. Az utcákat úgy kordonozzák el, hogy lehetőség se legyen esetleg megdobálni a Pride részvevőit.

Disznóürülékkel kedveskedtek

Idén is sikerült azért eddig ismeretlen elkövetőknek némi borsot törni a felvonulók orra alá. Valakik a Pride-ot megelőző napon ugyanis disznótrágyát öntöttek az Andrássy úti fák tövébe így a felvonulók kénytelenek voltak penetráns büdösben masírozni.

Volt is nagy jajveszékelés, egyes hírportálok napokig próbálták kideríteni, hogy ki hordta oda az ürüléket. Egyelőre azonban nem jártak sikerrel.