Közérdekű-adatigénylés bomba béníthatja meg Józsefvárost

A zuglói Fidesz támogatja Karácsony terveit az átláthatóssággal kapcsolatban. Kocsis szerint újságírók bénítják, politikai célzattal a józsefvárosi önkormányzatot.

Megélhetési politikai aktivisták dolgoznak az Átlátszó.hu és a K-Monitor szerkesztőségeiben – jelentette ki Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere az önkormányzat január 22-i képviselő-testületi ülésén. Kocsis megjegyezte az említett szervezetekkel kapcsolatban:

“Titokzatos – egyébként én tudom, honnan vannak a pénzek, ez még parlamenti múltamból adódik, ezt nem áll módomban Önöknek itt feltárni – olyan külföldi finanszírozású politikai szervezetekről van szó, amit egyébként a társadalom többsége nem tekint független szervezetnek.”

- fogalmazott Kocsis, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának egykori elnöke. A kerületvezető azután fejtette ki véleményét a két szervezetről, hogy Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért helyi képviselője az Átlátszó és a K-Monitor által jegyzett “Ez a minimum az önkormányzatokban” átláthatósági programot ajánlotta Kocsis Máté figyelmébe.

Az Átlátszó.hu saját bevallása szerint, a 2013-as 41,76 millió forintos költségvetéséhez 22,9 millió forinttal járult hozzá a Soros György alapította Nyílt Társadalom Intézet. Kocsis Máté szerint minden közérdekű adatot kiad Józsefváros, ahogy tette ezt eddig is, azonban előfordul, hogy egyesek visszaélnek az önkormányzat kötelezettségeivel:

„Az újságírók a nagy mennyiségű közérdekű adat-igénylésekkel olyan szinten próbálják meg leterhelni a kormánypárti polgármesteri hivatalokat, hogy az már-már működésképtelen legyen. A VIII. kerület esetében minden harmincadik közérdekű adat-igénylésből lesz valami írás”

– fejtette ki a józsefvárosi polgármester.

Karácsony Gergely, a PM XIV. kerület polgármestere nemrégiben jelentette ki, hogy Zugló lesz az első önkormányzat, amely teljesíti az átláthatósági programot és az önkormányzat szerződéseit öt évre visszamenőleg nyilvánosságra hozza, majd ezt a javaslatot, a városrész Fidesz-frakciója megszavazta. Karácsony szerint lesz olyan szerződés, amelyek kínos helyzetbe hozhatja az előző városvezetést, Rozgonyi Zoltán a Fidesz előző és mostani alpolgármestere szerint nem lesz.