Civilek fogtak össze, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést, de jött a tiltás - vége a zebrazászlózásnak?

Nem volt rugalmas a Magyar Közút.

Tavaly decemberben portálunk is beszámolt róla: hazánkban eddig páratlan kezdeményezéssel igyekeztek biztonságosabbá tenni a civilek a gyalogos közlekedést Gödöllőn. Úgynevezett zebrazászlókat helyeztek ki a városban, hogy csökkentsék a balesetek számát. A nyugaton már elterjedt és bevált módszerre a város lakosai adták össze a pénzt.

Zebra zászló, a filléres életmentés - Civilek harcolnak a gyalogosbiztonságért Gödöllőn

Egy gödöllői lakos megelégelte, hogy a város egyes gyalogátkelőin csak súlyos életveszély árán lehet áthaladni, és egy halálos baleset után saját kezébe vette a kezdeményezést:egy helyi kereskedő, illetve egy ismerősének nyugdíjas édesanyja segítségével elkészített és kihelyezett pár zebra zászlót a veszélyesebb gyalogátkelőkhöz.Az eredmény: 40 ezer forintból sokkal biztonságosabb lett a közlekedés a lakosok, főleg a gyermekek és az idősek számára.

A kezdeményező Füle Sándor volt, egy helyi kereskedő, aki egy ismerősének nyugdíjas édesanyja segítségével elkészített és kihelyezett pár zászlót a veszélyesebb zebrákhoz, melyekkel biztonságosan át lehet kelni az úton, hiszen az autósok is könnyebben észreveszik a gyalogost. Milliós beruházások, új lámpák telepítése nélkül néhány tízezer forintból sokkal biztonságosabb lett a közlekedés a lakosok, főleg a gyermekek és az idősek számára.

A kezdeményezésnek egyre több követője akadt: szintén decemberben írtunk arról, hogy Diósd városában is összefogtak a helyi civilek és több forgalmas átkelőhelyhez helyeztek ki zászlókat.

Újabb helyszínen segíti a gyalogosokat a zebra zászló

Néhány helyi lelkes polgár, akarat, minimális anyagi ráfordítás, és kész is a zebra zászló.Mivel hazánk a magas közlekedési kultúráról ismert országok közé tartozik, ezért nagy szükség van a gyalogátkelőhelyek biztonságának növelésére. Ezt segítik a fényvisszaverő csíkos zászlók, különösen egy olyan átkelőhelyen, ahol a lámpa konkrétan 15 éve haldoklik, de teljesen sosem sikerül kiégnie (tudom, ott lakom).A kezdeményezés kivitelezőinek pedig nagy pacsi.

Füle tegnapi, YouTubera feltöltött videójában elmondta: a kezdeményezés országos mozgalommá nőtte ki magát, ám az egy egyik városban a Magyar Közút eltávolította a zászlóat, mert senki sem kért engedélyt azok kihelyezésére. A civilek ezt követően megpróbáltak engedélyt szerezni, ám a Közút hivatalos válaszában közölte:

a zászlókat tilos felszerelni KRESZ-táblákra, egyéb szerelvényekre, de új, saját oszlop sem állítható olyan helyszínre, ahová ők a későbbiekben esetleg táblát szerelhetnének.

Füle szerint a kezdeményezést ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítették.

"Mivel nem vagyok sem forradalmár, sem politikus, nem akarom, hogy megbüntessenek, ezért ezeket a zászlókat a zebrákról leszereltem. Ez egy ilyen ország"

- mondta keserűen.

Magyar Közút: szó sincs tiltásról

Portálunk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t akik készségesen válaszoltak. Állításuk szerint nincs szó tiltásról, több városban engedélyezték a zászlókat, Gödöllőn is maradhattak volna. Íme a teljes válasz:

"Fontos kiemelni, hogy az eddig megjelent cikkek és videókkal szemben szó sincs tiltásról! Sőt, az eddigiek alapján elutasító határozatunk sem volt még ilyen jellegű kérésnél. Legfrissebb összesítésünk alapján Szentendrén, Diósdon, Budakalászon és Leányfalun kértek és kaptak eddig engedélyt a helyi kérvényezők (2018. január 22-én és 23-án), illetve tavaly decemberben Vácott kértek és kaptak hozzájárulást gyalogoszászló kihelyezésre, amit azóta be is vontak a kezdeményezők, mert az ott lakók nem használták. Továbbá folyamatban van az elbírálás és engedélyeztetés Solymáron, Pomázon és Pilisvörösváron is. Így szó sincs akadályoztatásról, társaságunk a kezdeményezések kezdete óta nyitottan áll a témához és a párbeszédre is.

A téma kapcsán elmondható, hogy a gödöllői zászlókat feleslegesen vették le, ugyanis azok pont olyan helyszínen voltak, melyek megfelelnének az előírásoknak. A kérdéses helyszínre vonatkozóan egyelőre nem kértek közútkezelői hozzájárulást, de ha ezt megtették volna, várhatóan meg is kapták volna. Minden helyszínt egyedileg bírálunk el és nyitottak vagyunk a kompromisszumokra. Ezért sem szabad a szentendrei helyszínre vonatkozó előírást összehasonlítani a gödöllőivel, hiszen utóbbinál a korábbi módszer megfelelő lett volna.

A KRESZ tábla oszlopára egyébként azért nem támogatjuk a zászlótartó kihelyezését, mert az arra elhaladó járművek menetszele kimozdíthatja a helyéből a zászlókat, ami adott esetben ugyanúgy balesetveszélyes lehet (sérülés az autóban, vészfékezés miatt koccanás stb).

Azt is érdemes megjegyezni, hogy társaságunk nem jogszabály alkotó, hanem alkalmazó, igyekszünk minden kérelem elbírálásnál az eddigi tapasztalatainkat felhasználni, hogy azokkal segítve olyan beavatkozások szülessenek, melyek üzembiztosan és megfelelően szolgálják a közlekedésbiztonságot.

Minden közlekedésbiztonságot javító intézkedést támogatunk, ezt csak ellenőrzött és megfelelően előkészített esetekben engedélyezzük, hiszen bármennyire is egyszerűnek tűnik egy zászlótartó kihelyezése a gyalogátkelőhely mellé, mégis nagy hatással lehet nemcsak a gyalogosokra, hanem a vezetőkre is, lásd fenti észrevételek.

A KRESZ előírásai szerint a gyalogosok csak akkor léphetnének le a járdáról, ha megbizonyosodtak arról, hogy biztonságosan átkelhetnek, a szakaszon közlekedő autósok észrevették. Sajnos ez nem mindig történik meg mindkét fél részéről, ezért is igyekszünk a saját lehetőségeinken keresztül mindent megtenni azért, hogy a gyalogosok és kerékpárosok is biztonsággal használhassák az országos közutakat. Több helyen burkolatba épített fényvisszaverő prizmákat helyeztünk el, van, ahol a forgalmi renden változtattuk, forgalomtechnikai beavatkozásokat tettünk, az átkelőkre mindkét oldalon ismételt táblák hívják fel a figyelmet, fényvisszaverő kerettel.

Társaságunk elkötelezett a közlekedésbiztonság javításában, a területen dolgozó saját szakembereink nagy része is jelentős, évtizedes tapasztalattal rendelkeznek a témában és folyamatosan képzik magukat, aktív résztvevői vagyunk a Conference of European Directors of Roads nevű szervezetnek (CEDR), melyet az európai közútkezelő társaságok hoztak létre (a CEDR közlekedésbiztonsági csoportjának titkára egyébként társaságunk egy forgalomtechnikai szakembere). Továbbá a World Road Association tagjai is vagyunk. Ezen nemzetközi szervezeteken keresztül is igyekszünk külföldi tapasztalatokat gyűjteni, amelyeket át tudunk ültetni a hazai gyakorlatba. Ugyanakkor szakmai partnereinktől tudjuk, hogy a gyalogoszászlóhoz hasonló kezdeményezés Európában egyelőre nem ismert."