Az újságíró-szövetség szerint a közmédia törvényt sértett a Karácsony-interjúval

Az újságíró-szövetség szerint a közmédia törvényt sértett a Karácsony-interjúval

Felejthetetlen interjút hozott össze a közmédia Karácsony Gergellyel, itt írtunk róla. Az ügy nem csak vicces, hanem szomorú, sőt a MÚOSZ szerint egyenesen törvénysértő. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a Médiatanácshoz és a Közszolgálati Kuratóriumhoz fordul.

Hargitai Miklós MÚOSZ-elnök és N. Kósa Judit, a szervezet etikai bizottságának vezetője arra kérik a Médiatanácsot és a Közszolgálati Kuratóriumot, hogy tartássák be a hatályos jogszabályokat és a Közszolgálati Kódexet, valamint gondoskodjanak a felelősségre vonásról.

A MÚOSZ idézi a sajtótörvényt, amelyben az áll, hogy

mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.

A hiteles és pontos tájékoztatás fogalmába nem tartoznak bele a kizárólag politikai hangulatkeltést szolgáló álkérdések.

A Közszolgálati Kódexben rögzítve van, hogy

a médián keresztüli közlésekben, a sajtószabadság gyakorlása során egyértelműen meg kell jelennie a közérdek szempontjainak, hiszen a médián kívül nem áll rendelkezésre hasonló erejű alternatív megoldás a szükséges demokratikus tájékoztatás és a közösségi viták lefolytatásának biztosítására.

A közmédiának az a feladata, hogy pártatlanul, a manipuláció szándéka nélkül ellása a nézőt/hallgatót minden olyan információval, amely lehetővé teszi az autonóm vélemény kialakítását.

(Media1)