Felmérés: a magyar tanárok a legrosszabbul keresők között vannak Európában

Felmérés: a magyar tanárok a legrosszabbul keresők között vannak Európában

Az Európai Bizottság friss jelentése szerint a magyar tanárok a legrosszabbul keresők között vannak Európában - írja a HVG.

A bizottság Eurydice hálózata a pedagógusok pénteki világnapja alkalmából közölte legfrissebb jelentését, amely szerint a vizsgált 2017/2018-as tanévben a legtöbb európai országban emelkedett a tanárok fizetése, ám ez a legtöbb esetben – így Magyarországon is – csak az inflációkövető indexálásnak köszönhető.

A jelentés szerint Magyarországon egy kezdő óvodapedagógus vagy tanító éves bruttó fizetése 6875 euró (2 millió 286 ezer forint). Ez egy hónapra lebontva bruttó 190 ezer forint, azaz amit a fiatalok hazavihetnek, az Budapesten egy albérlet kifizetésére sem elég. 

Ezzel a lista alján vagyunk, a legrosszabbul Bulgáriában és Albániában fizetik a tanárokat, de nem túl jó a helyzetük Lettországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában sem.

Hét országban (Bulgáriában, Csehországban, Észtországban, Hollandiában, Litvániában, Romániában és Szlovákiában) váltották ki a fizetések emelkedését szakpolitikai reformok. Több helyen, így Dániában, Máltán, Svédországban és Izlandon a szakszervezetek nyomásának volt köszönhető, hogy több pénzt vihettek haza a pedagógusok.

Ha a visegrádi négyeket nézzünk, csak a lengyeleknél rosszabb a helyzet, ott egy kezdő tanár évente bruttó 7065 eurót kap, míg ugyanez az összes Szlovákiában 8280 euró, Csehországban viszont jelentősen több: 11 838.

A karrierjük kezdetén a legjobban Liechtensteinben keresnek, ott évente bruttó 86 235 euró a juttatásuk, 15 év után viszont már 119 ezer euróra növekszik az összeg.