Reális esély van arra, hogy a diákok visszatérhetnek az iskolákba még ebben a tanévben

Reális esély van arra, hogy a diákok visszatérhetnek az iskolákba még ebben a tanévben

Miközben Európa az újrakezdésen fáradozik, a kontinensen egyre több helyről hallani, hogy az iskolákat ismét újranyitnák a diákok számára. Magyarországon május negyedikétől fogják fokozatosan feloldani a korlátozásokat, de egyelőre csak találgatni lehet, hogy az iskolák mikorra kerülhetnek sorra. 

Európában elsőként Dániában nyitották meg a közoktatási intézményeket. Az ottani kormányzat döntése értelmében a tantermeket úgy kellett kialakítani, hogy a padok között legalább kétméteres távolság legyen, a szünetek esetén pedig csak kis csoportokban engedhetik ki a gyerekeket. Az azóta eltelt időszakban az országban nem emelkedett a fertőzöttek száma, így egyelőre úgy tűnik, hogy a skandináv állam nem vállalt felesleges kockázatot. Igaz, egyes szakértők szerint még várni kell legalább két hetet, hogy valódi következtetéseket lehessen levonni. 

Ausztria esetében május 4-én lesz esedékes az iskolák újranyitása az érettségizők számára. De valódi tanítás csak a hónap közepétől várható, amikor az alsóbb tagozatosok is visszatérhetnek az iskolapadokba.

Magyarországon egyelőre nincs hivatalos álláspont arról, hogy még ebben a tanévben visszatérhetnek-e a diákok. A kormányzat tervei szerint május negyedikétől várható a különböző veszélyhelyzeti korlátozások több ütemtervben való feloldása, enyhítése.

Portálunk megkeresésére a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás úgy reagált, hogy ha azt vesszük alapul, hogy a kormányzat az állítólagos tetőzés idején akarja megtartani az érettségit, akkor valós esély van arra is, hogy még ebben a tanévben visszatérhetnek a diákok. 

Több jel mutat arra, hogy hamarosan hazánk is enyhíteni fog az intézkedéseken. Nem lepne meg, ha még májusban kinyitnák az intézményeket

- szögezte le a PDSZ elnöke, hozzátéve, hogy ehhez arra is szükség lenne, hogy megszüntessék a veszélyhelyzetet az országban.

Szűcs Tamás szerint, amíg a veszélyhelyzet fennáll, addig semmiképpen sem támogatják, hogy az oktatási intézmények újra kinyissanak. Véleményük szerint a pedagógusok és a diákok védelmét most az szolgálná, ha legkorábban csak szeptemberben nyitnának ki az intézmények.

Csak gyermekfelügyelettel indulhat újra az ország

A Pedagógusok Szakszervezetének álláspontja az, hogyha a kormány komolyan gondolkodik a gazdaság újraindításán, ahhoz a gyermekeket valahol el kell helyezni napközben. 

A PSZ szerint az írásbeli érettségik megtartása után, május végén, az érettségizettek közötti esetleges fertőzöttségi szint kontrollálása után lehet egyértelműen nyilatkozni az oktatási intézmények újraindításának biztonságáról.

Ugyanakkor leszögezték, hogy nem tartják jó ötletnek azt, hogy még ebben a tanévben kinyissanak az oktatási intézmények. Ugyanis szakmai szempontból az a néhány hét, amely megmaradna a tanév hivatalos lezárásáig (ez eredetileg június közepe) a visszarendeződéshez sem lenne teljesen elegendő. A középiskolákban az írásbeli érettségik és a szakmai vizsgák májusban zajlanak, ezek megszervezése többletkapacitásokat köt le a csökkentett létszámú vizsgacsoportok és egyéb, járványmegelőzési szempontok miatt, így nehéz lenne megoldani a visszatérést.

Másfelől, azt is figyelembe kell venni, hogy a szülők egy része félti a gyermekét, vélhetően nem lenne teljes a létszám.

Arra is emlékeztetnek: sokan már akkor sem engedték iskolába gyermekeiket, amikor még nem jelentették be a távoktatásra történő átállást. 

Az érdekképviselet szerint csakis a biztonsági kockázatok minimálisra való csökkentésével volna értelme újranyitni az iskolákat. Azonban ez rengeteg kérdést felvetne, ugyanis az európai példák alapján maximum 10-12 fős csoportokban lehetne oktatni a diákokat.