Republikon: az ellenzék jó eséllyel pályázhat a bizonytalan szavazókra

Republikon: az ellenzék jó eséllyel pályázhat a bizonytalan szavazókra

Elsősorban az ellenzéknek vannak tartalékai a bizonytalan szavazók körében, többségük ugyanis kormánykritikus – derül ki a Republikon Intézet legújabb elemzéséből egy nemrégiben publikált gigantikus, 5000 fős kutatásra alapozva. A Závecz Research felmérését vizsgálták.

Hozzáteszik: a bizonytalan szavazók többsége szerint a Fidesz a gazdagoknak kedvez, kormányzati protekció nélkül nem lehet előrejutni, és nem értenek egyet azzal, hogy az EU bevándorlókat akar Magyarországra kényszeríteni.

Bige László gigantikus kutatása az ellenzéket hozta ki győztesnek 2022-re

A kormányzattal szembe kerülő és ezzel gyanúsan egy időben különböző hatósági eljárások alá kerülő milliárdos, Bige László finanszírozott egy több tízmillió forintba kerülő reprezentatív kutatást, amiben a szokásos 1000-1500 fő helyett 5000-et kérdeztek meg.

Korábban is megírtuk, hogy a bevett, 1000-1500 fős mintavétel helyett egy 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás látott napvilágot, miszerint a megkérdezettek körében az ellenzék népszerűbbnek bizonyult a kormánypártoknál. A január 8. és február 4. közötti kutatást végző Závecz Research eredményei alapján a teljes népességen belül az ellenzéki közös lista valamivel több támogatót szerezne a Fidesz–KDNP-listával szemben, ám a pártválasztókat tekintve is hasonló a felállás. 

Az intézet elemzésében emlékeztet, általában 30-40 százalékos arányt képviselnek a bizonytalan szavazók, akik csoportját a pártpreferenciák szempontjából "alkották meg". A mintában ezúttal 29 százalékot tesznek ki, melybe a válaszmegtagadók is beletartoznak. 

Kiemelik, hogy

elsősorban az ellenzéknek vannak tartalékai a bizonytalanok között,

a Fidesz-KDNP-nek pedig csak korlátozottan. Mint írják, a bizonytalanoknak csak 12 százaléka szeretné, ha a következő választás után is a Fidesz-KDNP venné át kormányrudat, 38 százalékuk azonban annak örülne, ha más kormányozna. Az ellenzéknek tehát saját tábora egyben tartása mellett érdemes mozgósítania a kormánnyal kritikus bizonytalanokat is – hívják fel a figyelmet. 

Arra is rámutatnak az elemzésben, hogy a bizonytalanok négyötöde szerint a Fidesz kormányzása a gazdagoknak kedvez, és úgy vélik, hogy előrejutni kormányzati protekcióval lehetséges. Emellett 70 százalékuk nem gondolja, hogy az Európai Unió bevándorlókat kívánna Magyarországra kényszeríteni. Ráadásul a kormányzati teljesítményt zömében kritikusan ítélik meg, így például még a koronavírus-járvány kezelésével is relatív többségük, 39 százalékuk elégedetlen.

A Republikon szerint különösen magas a bizonytalanok aránya a megyeszékhelyeken, ahogy a dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban is. Az iskolai végzettséget vizsgálva megállapítják, hogy a szakmunkásképzőt végzettek és az érettségivel rendelkezők között a legmagasabb a bizonytalanok aránya. Az adatokból szerintük az is leszűrhető:

a bizonytalanok 45 százaléka biztosan, vagy valószínűleg elmenne szavazni, ami az összes választó 13 százaléka.