A külföldi vásárlók közül a kínaiak veszik a legtöbb lakást Budapesten

A külföldi vásárlók közül a kínaiak veszik a legtöbb lakást Budapesten

Jellemzően hosszabb távon is itt szeretnének élni.

A Népszava vasárnapi cikkében ismerteti a KSH statisztikáit, amely szerint Magyarországon leginkább a németek, a kínaiak és a románok szeretnek ingatlant vásárolni.

A lap azt írja, Budapesten a Kínából érkező vevők vették meg a legtöbb, összesen 1005 lakást. A kínaiak, a vietnámiak és az izraeliek több mint 90 százaléka egyébként is csak Budapesten vásárol, utóbbi két nemzet tagjai ugyanakkor együttesen is alig több, mint 400 lakást vettek csak – teszi hozzá a Népszava.

A franciák 79, az olaszok 60 százaléka is a fővárosi lakásokra pályázik, a briteknek és az oroszoknak pedig a fele célozza Budapestet. Költségek szempontjából azonban a fővárosban messze a Vietnámból, Kínából és Franciaországból érkezők adják ki a legtöbb pénzt - átlagosan 43–45 millió forintot – egy-egy lakásra.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a Népszavának azt mondta: a külföldiek alapvetően három okból vásárolnak Budapesten lakást.

Jelentős részük befektetési céllal, a számos európai fővároshoz képest még mindig alacsonyabb árak és a könnyű kiadhatóság révén kecsegtető jó hozamok miatt vásárol itt ingatlant. Az Izraelből, az Egyesült Királyságból és Oroszországból érkező vevők elsősorban a belvárost célozzák. 

A kínaiak a külsőbb kerületekben is szívesen vásárolnak ingatlanokat, többnyire ott, ahol kereskedelmi érdekeltségeik is vannak. A szakértő szerint zömmel ők alkotják azt a csoportot, akik azért vesznek Budapesten külföldiként lakást, mert hosszabb távon is itt szeretnének élni.

A harmadik csoport a kettő közti átmenet: ők csak néhány évig maradnak, de arra az időre sem szeretnének bérleti díjat fizetni. Inkább saját lakást vesznek, amit később haszonnal tudnak továbbadni.

Már korábban is írtunk az Alfahíren arról, hogy évről évre a kínaiak veszik a legtöbb ingatlant Magyarországon:

 

Rengeteg lakást vesznek a kínaiak Budapesten

A kínai állampolgárok is szerepelnek a magyarországi piacon a legtöbb ingatlant vásárló külföldiek között az utóbbi években - írta a Magyar Nemzet pénteken. A lap kiemelte, hogy a belvárosban főleg befektetési célra, míg a budai zöldövezetben saját használatra keresnek ingatlant.