Külföldi munkavállalók hazánkban: a képzetlen ukránoknak a legvonzóbb nálunk dolgozni

Külföldi munkavállalók hazánkban: a képzetlen ukránoknak a legvonzóbb nálunk dolgozni

Úgy tűnik, az elmúlt négy esztendőben csábítóbbá vált a magyar munkaerőpiac, hiszen 2016 óta megötszöröződött hazánkban a dolgozó külföldiek száma.

S ugyan sokan veszítették el állásukat a vírushelyzet miatt, a kormány ez idáig mégsem hozott olyan intézkedéseket, amik jobban ösztönöznék a munkaadókat aziránt, hogy magyarokat alkalmazzanak. Sok helyen pedig azért dönthettek a külföldiek mellett, mert számukra például alacsonyabb bért kínálhatnak, könnyebben túlóráztathatják őket vagy épp kiszolgáltatottabbak. A határ menti ingázást pedig egész hamar újraengedélyezték a járvány ellenére. A statisztikák azt mutatják, az elmúlt években leginkább képzetlen ukránok jöttek Magyarországra dolgozni.

A külföldről érkezett munkavállalók száma egyébként 2018-ban ugrott meg jelentősen, az adatokról azonban sem a kormány, sem pedig a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nem közölt jó ideig adatokat. Felvetődhet a kérdés, vajon miért? Az Orbán-kormány antimigráció retorikája magyarázhatja az adatok közzétételét, vagy elfogyott az alacsony bérért dolgozó munkaerő hazánkból?

Fiatalok és képzetlenek

A mutatók alapján elmondható, a külföldről érkező munkavállalók jelentős része képzetlen, ők leginkább összeszerelő üzemekben dolgoznak, amiket a jellemzően külföldi tulajdonosok azért telepítettek Magyarországra (a kormánytól kapott adókedvezmények mellett), hogy a dolgozók bérén spóroljanak.

2018-ban 37 920 munkavállalási engedélyt adtak ki hazánkban, valamint további 31 812 külföldi munkavállalót jelentettek be a munkáltatók. A közel 70 ezer munkavállaló  53 százaléka ukrán, 37 ezren érkeztek egy év alatt. Őket a szerbiaiak követik, valamivel kevesebb, mint 6 ezren, a románok pedig több mint 4 ezren.

A bejelentett foglalkoztatottak többsége évek óta a 25-44 éves korosztályba tartozik, ez jelenleg 59,1 százalék. Iskolázottságukat nézve elmondható: 2019-ben a kiadott munkavállalási engedélyek 40,6 százalék általános iskolai végzettségűeknek lett kiállítva, a regisztráltaknál hasonló az arány, 55,6 százalékuk legfeljebb nyolc osztályt végzett. A 2019-ben munkavállalási engedélyt kapó külföldiek negyede diplomás.