Külföldön is lesznek bevándorlásellenes plakátok

Azt tervezheti a kormány, hogy helyi nyelveken írt plakátokon üzen a leendő illegális bevándorlóknak a kerítésépítésről.

Eszerint végre nem magyarul, hanem a helyi nyelveket és nyelvjárásokat követve lennének óriásplakátok és újsághirdetések Szíriában és Afganisztánban is, ezektől pedig azt várja a magyar kormány, hogy jobb belátásra bírja az Európa felé indulókat.
 
Szinte feleslegesnek tűnő kérdés, hogy egy valóban az életét féltő menekültet mennyire hat majd meg egy ilyen kampány, hiszen nyilván semennyire. Ha pedig ők elindulnak így is és úgy is, akkor az is természetes lesz, hogy az európai szociális ellátórendszerre vágyó gazdasági bevándorlók is melléjük szegődnek menekültnek, ahogy eddig is tették.
 
Ráadásul az eddigi kampányok minőségét ismerve nehéz elképzelni, hogy hatásos üzeneteket fogalmazzanak meg a kormánynak dolgozó "kreatívok", de ha ez mégis sikerülne, és a migránsok inkább elkerülnék a szerb-magyar határt, akkor sem lélegezhetünk fel. Ilyenkor ugyanis valószínű lenne, hogy egyszerűen átmennének előbb Horvátországba vagy Erdélybe, és onnan sétálnának be hozzánk.

Kanada nyomában

Az induló országban végrehajtott, ilyen fajta propaganda nem újdonság. Elég csak arra visszaemlékezni, hogy 2013-ban Kanada is hasonló eszközhöz nyúlt, miután miskolci és Miskolc közeli településekről származó cigány családok tucatszám indultak feléjük, mondván, ők menekültek, mert ez a rasszista ország veszélyes számukra. Kanada természetesen valamennyi történetről megállapította, hogy hazugság, de amikor a helyzet már ennek ellenére is egyre kezelhetetlenebbé vált, akkor törvényeket módosítottak, majd ilyen plakátokat helyeztek ki Miskolcon:
 
 
Miután a magyar külügy hivatalosan is biztonságos országgá nyilvánított több olyan államot, melyen a migránsok áthaladnak a magyar határig tartó útjuk során, a menedékkérelmek elbírásának eredménye szinte borítékolhatóvá vált. Abban az esetben pedig, ha a migránsok eleve biztonságos országból származnak, a száraz gazdasági indíték már kérdéses sem lehet.

Nesze kutya, gumicsont

Ez az akció azonban megint arra emlékeztet, hogy valójában nem a célt akarják szolgálni, szimplán egy krízishelyzetben is talpán álló, határozott kormányzat látszatát kívánják kelteni az arra fogékony szavazók számára. Mert ha bárki komolyan gondolja, hogy egy 22 milliós Szíriában, és egy 30 milliós Afganisztánban elég plakátot lehet kitenni ahhoz, hogy annak eredménye is legyen, ráadásul mindez ne a magyar egészségügy éves költségvetésének a százszorosába kerüljön, akkor az finoman szólva is naiv.