Az állami szférában dolgozók fizetésének visszatartásával kozmetikázhatják a költségvetési hiányt

A Jobbik politikusa szerint Varga Mihály trükközik.

Dr. Varga-Damm Andrea jobbikos országgyűlési képviselő facebook-posztban hívta fel a figyelmet arra, hogy nem került folyósításra az állami szférában dolgozók bére az év utolsó munkanapján. Úgy véli, hogy azért maradhatott el a kifizetés, mert Varga Mihály pénzügyminiszter ekképpen próbálja szépíteni a számokat, hogy kisebbnek tűnjön az egyébként az év során megszaladt költségvetési hiány.

„Az állami szféra jelentős részében az alkalmazottak járandóságát a hónap utolsó napján fizetik ki. Amennyiben az pihenőnapra, vagy ünnepnapra esik, a hónap utolsó munkanapján folyósítják. Így volt ez az idén márciusban, áprilisban, júniusban, szeptemberben. Most december végén pihenőnapra esik az év utolsó napja, s előtte is két pihenőnap van, így tegnap, december 28-án kellett volna a béreket folyósítani. De nem folyósították, mert Varga Mihály kozmetikáz” – írja a politikus, és hozzáteszi, hogy

„az EU-szabályrendszerében az év utolsó napján meglévő adatok alapján minősítik a költségvetési hiányt, s az államadósságot. Mindegy, hogy azelőtt, vagy azután mi van.”

A képviselő emlékeztet, hogy az EU többször figyelmeztette idén a kormányt a hiány nagysága miatt, s éves szinten a GDP 1 százalékának megfelelő strukturális kiigazítást vár el 2019-ben a magyar kormánytól.

„A pénzügyminiszteri tanács, Varga Mihály igyekszik olyan adatokkal teljesíteni az év utolsó napjára, amely nem lesz valós. December 31-én lehet, hogy valós lesz, de egyébként nem” – állítja Varga-Damm.

A trükk tehát az, hogy „miután magas az államháztartási hiány, azaz kölcsönből finanszírozza az állam az állami kiadásokat, az idén nem fizeti ki ezeket a béreket az államkincstár azért, hogy december 31-ére a valósághoz képest tetszetősebb legyenek a számok.”

„Az Orbán-kormány mindent csak szemfényvesztéssel csinál, mert a lopást nem lehet mással leplezni.”