Mégse lesz háború? Puskalövés nélkül vonultak be az irakiak Kirkukba

Nem eszik olyan forrón?

Iraki csapatok hatoltak be hétfőn a kurdok uralta észak-iraki Kirkuk városának központjába, a biztonsági szolgálatok szerint az iraki különleges egységek

harcok nélkül elfoglalták

az azonos nevű tartomány székhelyének kormányzósági épületét.

A többségében kurdok lakta város lakói megerősítették ezeket az értesüléseket. Kirkuban az iraki mellé áprilisban kifüggesztett kurd lobogót a kormánycsapatok levonták, így csak az iraki zászlót lehetett látni. Úgy tudni, hogy más, kurdok által uralt területeken, amelyek felett Erbíl és a bagdadi vezetés egymással rivalizál, szintén kitűzték az iraki zászlót

A CTS nevű terrorellenes alakulat tucatnyi katonai járművel és a helyi rendőrség egységeivel Kirkuk belvárosában hadállást vett fel. Az iraki haderőt szemtanúk beszámolói szerint türkmének éljenző tömege fogadta a városban.

Iraki katonai parancsnokok ugyanakkor úgy nyilatkoztak korábban a Reuters hírügynökségnek, hogy nem céljuk behatolni Kirkuk városba, hanem csak "biztonságossá tenni annak környékét".

Bagdad szerint az iraki csapatok előrenyomulása lényegében nem ütközött ellenállásba, és sürgette a kurd pesmerga harcosokat, hogy működjenek együtt erőikkel a rend fenntartásának érdekében.

A nap folyamán az autonóm iraki Kurdisztán természeti kincsekért felelős minisztere, Asti Havrámi elrendelte a Bai Hasszán és a Avana kőolajmezőkön a kitermelés folytatását, miután az rövid időre megszakadt. A bagdadi olajügyi minisztérium és egy kereskedelmi forrás is megerősítette korábban, hogy Erbíl leállította hétfőn a kitermelést a két olajmezőn, ami napi 350 ezer hordó azonnali veszteséget jelent.

A kirkuki hadműveletek hírére hétfőn

megugrott a kőolaj világpiaci ára.

A kirkuki kitermelés időleges leállításával összefüggésben Bagdad megfogadta, hogy hamarosan újraindítják. Az olajügyi tárca közlése szerint "bátor harcosaink visszafoglalják az összes kirkuki olajmezőt, amit követően azonnal újraindítjuk a termelést".

Hétfő éjjel az iraki hadsereg megindult Kirkuk tartományi célpontok ellen: utakat, hadállásokat és létesítményeket foglaltak el a pesmergáktól, például egy földgázterminált, rendőrőrsöket, a K1 nevű légitámaszpontot és egy ipari parkot Kirkuk várostól délre. Újabb bejelentésük szerint elfoglalták a kirkuki repülőteret is. Akkor több tudósító is arról számolt be, hogy a szembenálló felek tüzérséggel lőtték egymást, ám a jelek szerint a harcok nem szélesedtek ki. 

Bár az olajban gazdag Kirkuk tartomány nem része az iraki kurd autonóm területnek,

ott is megtartották a szeptember 25-i kurd függetlenségi népszavazást.

Az iraki kormány válaszul a népszavazásra számos gazdasági és jogi szankciót hozott, hogy elszigetelje a kurd területeket. Az iraki autonóm kurdisztáni régió vezetése a múlt pénteken mintegy hatezer fegyveresét dobta át Kirkukba az iraki kormányerők várható támadására készülve.