Kurdokat segítő szír robbanthatott Ankarában

Feltehetőleg a szír származású Salih Necar hajtotta végre a merényletet, aki kapcsolatban állt a Kurdisztáni Munkáspárttal.

Az elkövető szír származását, valamint PKK-s kötődését más lapok, köztük ellenzéki sajtóorgánumok is valószínűsítik.

A Sabah továbbá tudni véli, hogy a támadó az akcióhoz Volkswagen Scirocco típusú autót használt, amelyet TNT-vel töltött meg.

A Hürriyet című legjelentősebb ellenzéki napilap arról számolt be, hogy az áldozatok között többnyire katonák és a török haderő civil alkalmazottai voltak.

Egy másik ellenzéki napilap, a Milliyet azt közölte, hogy Necar a merénylethez valószínűleg

150 kilogramm robbanószert használt, amely 50 centiméter átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.

Korábban írtuk:

A szerda esti órákra 28-ra nőtt a szerdai ankarai robbantásos merénylet halálos áldozatainak száma - közölte a török kormányszóvivő. Az egészségügyi miniszter korábbi közlése szerint a sebesültek száma hatvanegy. Többen a kórházban haltak bele sérüléseikbe.

A török vezérkar megerősítette, hogy terrortámadás történt, a merénylők katonákat szállító buszokat vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. Török biztonsági források szerint a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet áll a terrortámadás mögött.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=ROk5TmoNZDo]

A detonáció a parlamenttől, kormányzati épületektől és a török hadsereg vezérkarának főhadiszállásától nem messze történt a török főváros Cankaya nevű kormányzati negyedében. A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, Ankara egén pedig egy füstfelhőt lehetett látni.

Egyes szemtanúk szerint viszont a pokolgépet nem gépkocsiba, hanem egy szemeteskukába rejtették a katonai létesítményhez vezető úton. "Hatalmas robbanást hallottam. Füst volt, és egy erős szag annak ellenére, hogy több sarokra voltunk onnan" - mondta egyikük. Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről.

Bekir Bozdag miniszterelnök-helyettes Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy a támadás terroristák merénylete volt.

Törökország bosszút fog állni

Törökország harca napról napra eltökéltebb lesz az efféle "morális és humanitárius határokat nem ismerő" támadásokat végrehajtó "bérencek", és a mögöttük álló erők ellen - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfő az Ankarában elkövetett robbantásos merényletre reagálva.

A tévécsatornák által közvetített felvételeken nagy tüzet és számos mentőautót, az égen pedig füstfelhőt lehetett látni. A tűzszerészek később ellenőrzött körülmények között felrobbantottak egy gyanús csomagot.

Főként a kurdok lakta Délkelet-Törökországban viszont úgy vélik, hogy az Iszlám Állam emberei lehettek a tettesek.

Az elkövetőkről a kormányszóvivő elmondása szerint egyelőre nincs megerősített információ. A kabinet a hadsereg és a hírszerző szervezetek vezetőivel együtt válságülést tart az éjszaka.