Kvóta-népszavazás: minek szórjuk rá a pénzt?

Kérdés, a kormánynak a hangulatkeltésre, vagy valódi megoldásra van-e szüksége.

Népszavazás helyett Alaptörvény-módosítást szeretne a Jobbik, az erről szóló javaslatot már benyújtották, és az Országgyűlés illetékes bizottságára vár - mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke a népszavazásról és az uniós „fejkvótáról” tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

A nemzeti párt vezetője szerint elegendő volna, ha a kérdésről „levennék a kérdőjelet”, majd megfelelő formában egyszerűen belefoglalnák az alkotmányba.

A Kúria kedden döntött úgy, hogy hitelesíti az alábbi kérdést, így jelen helyzetben ebből lehet népszavazást tartani:

"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"

Vona Gábor úgy véli, a népszavazás egy megkésett, drága, bizonytalan eszköz lenne a kvóta elutasítására, ellenben az alaptörvény-módosítása időszerű, aktuális, ingyenes és biztos megoldást kínálna.

Változó idők

Noha a népszavazást eredetileg a Jobbik vetette fel, a kormány csak hosszas ellenkezés után döntött úgy, hogy magáévá teszi a kezdeményezést. Vona Gábor viszont úgy véli, az azóta eltelt időszak eseményei fényében erre már nincs szükség, így ha a kormány a megváltozott helyzetben is ragaszkodik a népszavazáshoz, akkor leleplezi magát, és kiderül, hogy számára mindez csak kampányfogás. Vona szerint ugyanakkor bűn lenne egy ilyen fontos kérdést politikai céloknak alárendelni.

Azt mondta, a kormánypártok, élükön Orbán Viktor miniszterelnökkel az emberek jogos félelmére próbálnak játszani, ennek a félelemnek akarnak a „politikai vámszedői lenni”.

A Jobbik-elnök úgy véli, ezzel akarják elterelni a figyelmet az egészségügy és az oktatás tragikus helyzetéről, valamint a burjánzó korrupciós botrányokról, melyek sorába tartoznak a Matolcsy György, Polt Péter, az Országos Roma Önkormányzat, vagy éppen a kormányfő környezetében tartózkodók néhány év alatti meggazdagodásának ügyei.

Szembeköpnek minket

Vona Gábor egyúttal abszurdnak nevezte az Európai Bizottság azon szerdai javaslatát, miszerint a migránsokat be nem fogadó tagállamok minden bevándorló után 250 ezer eurós támogatásmegvonásban, azaz bírságban részesülnének. Erről itt írtunk részletesen, s az ügy érdekessége, hogy a bizottságban biztosi szerepet tölt be a fideszes Navracsics Tibor is, ráadásul az Alfahír az EB szóvivői szolgálatától úgy tudja, a döntést testületileg, konszenzussal hozták meg – tehát elviekben Navracsics is elfogadta ezt zsarolásként is felfogható javaslatot. Vona Gábor az összesen több mint százmilliárd forintos büntetéssel járó javaslatot a magyar társadalom „szembeköpésének” nevezte.

Közölte: úgy látják, az Unió vezetői elszántak a kvóták bevezetése ügyében, és ezért az idő Magyarország ellen dolgozik. Jelezte, hogy az Alaptörvény módosítása már csak azért is célszerűbb lenne a népszavazás helyett, mert „nagyon fontos a gyorsaság”, ráadásul a szavazás körülbelül négymilliárd forintba kerülne, az alkotmánymódosítás viszont ingyenes.

Alaptörvény kontra népszavazás

Vona Gábor azt is elmondta, hogy amennyiben a kormány hajlandó a gyors és olcsó megoldást választani, abban a Jobbik partnere lesz a szavazás során. A pártelnök szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy a népszavazásnál erősebb üzenet a törvénymódosítás Brüsszel felé, hiszen az Alaptörvény a legmagasabb jogi szintet képviseli.

Egyúttal arra kérte a Fidesz vezetőit és Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy legalább egy érvet mondjanak arra, miért nem lehet támogatni a jobbikos módosító javaslatot, miért ne akarnák törvénybe foglalni a saját népszavazási kérdésüket.

Úgy vélte, a migrációs válság Magyarország szociokulturális jövőjét, „a magyarság jövőjét” veszélyezteti, és amennyiben a Fidesz nem támogatja az Alaptörvény módosításáról szóló javaslatot, akkor egyértelművé válik a helyzet, hogy „a király meztelen”.