Felemás teljesítményt nyújtanak a magyar focisták az üzleti életben

Felemás teljesítményt nyújtanak a magyar focisták az üzleti életben

Az mfor.hu a céges beszámolók közzététele után átnézte néhány aktív válogatott játékos és már visszavonult focista üzleti ügyeit. Tizenöt céget vizsgáltak, ezek többsége veszteséggel zárta a tavalyi évet, de alvócégek is vannak köztük.

Akiknek jól ment

A lap szerint Szalai Ádám fémmegmunkálással foglalkozó cége évek óta hibátlanul működik, az OLS-Laser-Steeltec Kft. a vizsgált cégek közül az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta 2019-ben. Az 573,2 millió forintos árbevételből 14,5 millió nyereség maradt év végére. A tartozások állománya 10 millióval 671,9 millióra emelkedett, de a saját tőkét tekintve stabil a helyzet. A futballista jelentősebb összegű kölcsönt adott a cégnek, a hátrasorolt kötelezettségek között itt 279 millió forintot tüntettek fel.

Szalai másik érdekeltsége, az ingatlan adásvétellel foglalkozó Szalai Brothers Kft. alvócégnek nevezhető. Egy forint árbevételt sem termelt, a minimális ráfordítások miatt 766 ezer forint a veszteség. A lap szerint évek óta ez a tendencia, ezért mostanra elfogyott a saját tőke, a tulajdonosoknak még egy évük van arra, hogy pénzt tegyenek a cégbe, ha életben akarják tartani.

Tőzsér Dániel már visszavonult, de a DVSC szakmai igazgatójaként a futballéletben maradt. Három gazdasági érdekeltsége van. A lakó- és nem lakóépület építésével fő tevékenységként foglalkozó Rosegold Ingatlanfejlesztő Kft. tavaly 685,5 millió forint árbevételt könyvelt el, de csak 422 ezer forintos nyereség maradt belőle. 2019 viszont már a második olyan év, amikor a saját tőke negatív, ezért pénzt kell tolniuk a cégbe.

Az ingatlan adásvétellel foglalkozó Rosegold Property Kft. veszteséget hozott össze. Az információtechnológiai szolgáltatásokkal foglalkozó Tőzsér-Nae Online Kft. 7,8 milliós árbevétellel, 618 ezres nyereséggel zárt.

Torghelle Sándor 2017-ben kezdett közös üzletbe Juhász Rolanddal, a TS&JR Property Kft. fő tevékenységként saját tulajdonú ingatlan adásvétellel foglalkozik. 165 millió forint folyt be a kasszába, 21 milliós profittal, amit osztalék helyett bent hagytak a cégben.

Alvócégek

Juhász saját vállalkozása, a Kázmér Apartmanházak Kft. ingatlan bérbeadással- és üzemeltetéssel foglalkozik, de nem végez érdemi tevékenységet, ezért 2018-ban és 2019-ben sem volt árbevételük, szemben 4,4 millió forint veszteséggel.

Priskin Tamás ingatlan adásvétellel foglalkozó Pritom-Bau Kft.-je egymilliós veszteséget hozott, bevétel nincs.

Gera Zoltán három gazdasági társaságban is érdekelt, egyik sem volt nyereséges. A 3,5 tonnánál nagyobb gépjárművek kölcsönzésével foglalkozó Geremi Trans Kft.-nek nem volt árbevétele tavaly, 836 ezres a veszteség. Az egyéb gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó D Plusz L Kft.-hez 44,5 millió forint árbevétel érkezett, de így is 125 ezres lett a veszteség. Az ingatlan bérbeadással és üzemeltetéssel foglalkozó MG Budapest Invest Kft. nem jutott bevételhez, 8,1 milliós veszteséget termelt.

Böde Dániel egyetlen érdekeltségét, a zöldség-gyümölcs kiskereskedelemmel fő tevékenységben foglalkozó Felkov Bt.-t már 1998-ban alapították. Tavaly 12,2 millió forint bevételt könyveltek el, de a saját tőke 2019 végén 4,4 millió hiányt mutatott.

Mit csinál Dzsudzsák?

Dzsudzsáknak három érdekeltsége van, legrégebbi cége a DB7.hu Kft., fő tevékenységként sportszer-kiskereskedelemmel foglalkozik. 2019-ben 3 millió forint volt az árbevétele, de majdnem 42 milliós veszteséggel zárt, a saját tőke is mínuszban van, sorban a második évben. Egyik új érdekeltsége hasonló helyzetben van, többen alapították a vagyonkezeléssel foglalkozó Rába Medical Invest Kft.-t. 3 milliós árbevétel mellett 12 milliós  veszteséget produkált, mínuszban a saját tőke. A Rába Medical Center Kft., ami egyéb humán egészségügyi ellátással foglalkozik, jobban teljesített. 37,1 millió árbevétel folyt be, 11 millió maradt a profit.