Csak politikai frázisok szintjén segítené a kormány az emberek lakáshoz jutását?

Csak politikai frázisok szintjén segítené a kormány az emberek lakáshoz jutását?

Az Eurostat egyik kimutatásából az derült ki, az elmúlt 10 évben több mint 90 százalékkal növekedtek az ingatlanárak Magyarországon, minket pedig csak Észtország előz meg ebben.  A statisztika azt is megmutatta, miszerint a bérleti díjak kevésbé, csak 45 százalékkal nőttek 2010 óta. Ez utóbbi a szakértők szerint többek között azzal magyarázható, hogy a fizetőképesség korlátokba ütközik, így a bérbeadók nem emelhetik a végletekig az árakat.

Az elmúlt 10 évet úgy lehet leírni az ingatlanpiacon, mintha egy hullámvasúton ültünk volna, írja az ATV. 10 esztendővel ezelőtt még érezhető volt a devizahitelből táplált lendület az ingatlanpiacon: több mint 20 ezer lakás épült 2009-ben, illetve 2010-2011-ben, s ahogy begyűrűzött a lakáspiaci válság, úgy az árak is elkezdtek csökkeni. A válságból 2015-ben kezdett el kilábalni a lakáspiac: az árak egyre gyorsabban kezdtek el emelkedni.

A Deloitte 2019-es kutatásából az derült ki,

több mint 7 évig kell megspórolnia teljes fizetését egy magyar embernek, ha egy 70 négyzetméteres lakást szeretne a magáénak tudni.

Varga Dénes közgazdász az ATV Híradónak mindezzel kapcsolatban kifejtette, a magyar kormány a CSOK-kal és a gyerekek után járó lakásfelújítási támogatással elsősorban a családokat kívánja lakáshoz segíteni, azonban a szakember szerint ezek csak politikai frázisok, a valódi segítség elmarad.

Csak jelszavak, hogy hát segítünk a családoknak, dinamizáljuk a lakáspiacot és így tovább. A gyakorlatban az történt, hogy a kínálati oldalon is és a keresleti oldalon is a befektetőket preferálta az, ami megvalósult. Tehát a lakáscél hátrányba került

– fogalmazott Varga.