Nem jött be az új termék, leáll az Erste lakástakarékja

Nem jött be az új termék, leáll az Erste lakástakarékja

Napra pontosan két éve nyújtotta be Bánki Erik fideszes képviselő a lakás-előtakarékoskodó polgárok állami támogatását megszüntető indítványát, melyet a fideszes többség viharos gyorsasággal elfogadott, és a benyújtástól számított 32 óra (!) múlva ki is hirdettek a Magyar Közlönyben. Így az előtakarékoskodni vágyók többé nem részesülhettek a legfeljebb évi 72 ezer forint állami támogatásban.

A lakás-takarékpénztárak ezt követően új konstrukciót dolgoztak ki: a 30 százalékos állami támogatás helyett saját forrásból nagyjából 5 százalékos kamatprémiumot kínáltak betétet elhelyező ügyfeleiknek, míg a szerződés keretében nyújtott hitelre a csok hitelrészénél alacsonyabb, fix kamatozású hitelt ígértek.

A Bank360 most azt írja, az Erste nagyjából egy évvel a rendszer bevezetése után

leáll az új terméke értékesítésével.

A pénzügyi szakportál a bank tájékoztatására hivatkozva hozzáteszi,

az intézkedés a jelenlegi szerződésállományt nem érinti,

továbbra is állnak a meglévő ügyfelek rendelkezésére a szerződések kezelésével kapcsolatban a megszokott módokon és helyszíneken.

A szakportál emlékeztet, az Aegon már az állami támogatás megvonása előtt, 2018. október elején felfüggesztette a lakástakarék-termékek értékesítését, az Erste az ő ügyfélállományát vette át.

A Bank 360 felidézi, az OTP az új lakástakarék-termékének értékesítését 2019 októberében függesztette fel, az Erste mostani, hasonló lépése után pedig már csak a Fundamenta marad az egyetlen pénzintézet, mely lakás-takarékpénztári konstrukciót kínál.