Lantos Csaba szerint az energiaszuverenitás a következő évek legfontosabb feladata

Lantos Csaba szerint az energiaszuverenitás a következő évek legfontosabb feladata

Meghallgatta az új energiaügyi miniszterjelöltet az Országgyűlés Gazdasági bizottsága, ahol felvázolta, milyen tervei vannak az energiapolitikában.

Magyarország energiaellátása jelentős mértékben függ a behozataltól, ezért a következő évek legfontosabb feladata az energiaszuverenitás feltételeinek megteremtése lesz - mondta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága előtt csütörtökön az energiaügyi miniszterjelölt az MTI beszámolója szerint.

Lantos a bizottsági meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az energiaipar beruházásai rendkívül költségesek, de Magyarországnak muszáj ilyen fejlesztéseket vállalnia. Nagy lehetőséget lát a megújuló energiaforrások, a napelem mellett főképp a biogáz, a biomassza, a geotermikus energia alkalmazásában, és a földrajzi lehetőségek függvényében szélerőművek létesítését sem zárta ki. Hozzáfűzte, a belföldi ellátás viszont csak akkor maradhat biztonságos, ha az időjárásfüggő berendezések mellett nagy kapacitású csúcserőművek is működhetnek.

Az energiaipar nem a kisfiúk játéka, a működéséhez jelentős szereplőkre van szükség. Az olajvállalatunk tudja mutatni az utat, az MVM-ből regionális játékost szeretnénk csinálni az energiaellátás biztonságának garantálása érdekében

- fogalmazott Lantos, aki szerint ehhez forrásra van szükség. Az Index azt írja, leendő stábjaként munkáját segíti majd Koncz Zsófia miniszterhelyettes, Raisz Anikó államtitkár, Steiner Attila államtitkár és Czepek Gábor, az MVM elnök-vezérigazgatója. Czepekből közigazgatási államtitkár lesz, de azt még nem tudni, ki veszi át a helyét az MVM élén.

Lantos beszélt arról is, hogy Magyarország rendkívül energiaszegény, mivel a földgáz és kőolaj nagyon jelentős részét importáljuk. Ez utóbbi a végső energiamérleg több mint 70 százalékát jelenti. Szintén szóba hozta a paksi atomerőmű megbízhatóságát. Célnak nevezte azt is, hogy Magyarország akkumulátor-telep legyen, bár szerinte nem ez lesz a végső megoldás.

Lantos Csaba miniszterjelöltségét támogatta az Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Ismert, Palkovics László lemondásával nemrég változtatott a kormány szerkezetén a parlamenti többség, így például az Energiaügyi Minisztérium december 1-től jön létre, Orbán Viktor javaslatára.