Mészárlás Las Vegasban

Cikkünket frissítjük.

Frissítés13

A legfrissebb bejelentés szerint 58-ra emelkedett a Las Vegas-i lövöldözés halálos áldozatainak a  száma, a kórházakban pedig 515 sebesültet ápolnak. 

Frissítés12

Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére - jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.

Frissítés11

Frissítés10

Donald Trump amerikai elnök  hétfőn a nemzethez intézett rövid beszédében hangsúlyozta, hogy a vasárnap éjjel elkövetett  Las Vegas-i tömegmészárlás "velejéig gonosz cselekedet" volt. Az amerikai televíziókban élőben sugárzott rövid beszédében az elnök "nemzeti tragédiának" nevezte a lövöldözést és közölte: mindenütt félárbócra eresztik a nemzeti lobogót.
Donald Trump egységre és összefogásra szólítta fel az amerikaiakat és bejelentette, hogy szerdán Las Vegasba utazik.

[video:https://youtu.be/ruIOo1HGqHg]

Frissítés9

A Reutersnek nyilatkozott a lövöldöző testvére, aki elmondta a családot sokkolták a történtek.

"Fogalmunk sincs. Megrémültünk. Megzavarodtunk. Részvétünket fejezzük ki az áldozatoknak és családjaiknak. Az ég világon semmi elképzelésünk, miért tette."

- mondta Eric Paddock.

Frissítés8

A koncertező zenakar először fel sem fogta mi történik. 
 

Frissítés7

Az Iszlám Állam vállalta magára a tömegmészárlást - közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség, amely szerint a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra.
Az amerikai hatóságok továbbra is úgy vélik, hogy a férfi nem állt kapcsolatban semmilyen fegyveres csoporttal és egyedül hajtotta végre tettét.

Frissítés6

Nem a helyszínre érkező rendőrök lőtték le a támadót. A nevadai sheriff azt közölte, hogy még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a vasárnap esti Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetője, akinek holtteste mellett tíz lőfegyvert is találtak a hatóságok.

Frissítés5

A seriff elmondta, hogy azonosították annak a nőnek, Marilou Danleynek a tartózkodási helyét, aki a támadás előtt együtt utazott a tettessel. A nő ázsiai kinézetű, másfél méter magas. Azt nem közölték, hogy gyanúsítják-e azzal, hogy részt vett a támadásban, mindenesetre a seriff társként jellemezte őt . A hatóságok megtalálták a támadó egyik gépkocsiját is.

Frissítés4

Donald Trump amerikai elnök a Twitter közösségi oldalon együttérzését és részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak és családjainak. 

Frissítés3

Stephen Paddock volt a merénylő, 64 éves fehér férfi. Las Vegas környékén élt egy nyugdíjasoknak épült lakóparkban, fiatalabb, ázsiai származású élettársával.

Frissítés2

Dan Bilzerian a pókerkirály, milliárdos, ex-katona is a helyszínen volt. Az egyik videójában azt állította, hogy látta, amint arcon lőnek egy lányt. Alább egy bejelentkezés tőle menekülés közben, a háttérben hallatszik a lövöldözés.

Frissítés1 

A városi seriff jelentése szerint már 50-re emelkedett a halálos áldozatok száma a több mint 200 sebesült mellett.

Jason Aldean countryzenész, akinek a koncertje közben történt a támadás, így nyilatkozott:

"Az egész jelenet leírhatatlanul szörnyű volt. Szívszaggató abba belegondolni, hogy olyan embereket ért támadás, akik egy jó kis este reményében elmentek egy koncertre, zenét hallgatni, szórakozni."

Korábban írtuk

A helyszínre szinte azonnal antiterrorista egységek érkeztek, a támadót lelőtték. Az eddigi információk szerint legalább húsz halálos áldozat van és több mint száz sebesült.

A rendőrségi jelentés szerint a Mandalay Bay kaszinó-hotel 32. emeletéről kezdett lőni a támadó a tömegre Jason Aldean koncert közben. Las Vegas központi sétányán, a Strip-en zajlik a háromnapos Route 91 Harvest countryfesztivál.

A SWAT kommandósai robbantással ütöttek lyukat a merénylő szobájának falán, majd heves tűzharcban megölték. Egy rendőr kritikusan, egy súlyosan megsérült.

A hatóságok úgy tudják, hogy magányos akcióról van szó, ami nem hozható összefüggésbe egyik terrorszervezettel sem. A fegyveres férfi társa egy nő lehetett, aki azóta előkerült.

A szállodát kiürítették, a környéket lezárták, de a rendőrség szerint már nincs fenyegetettség.

A videón hallatszik a lövöldözés.