Lassan, de biztosan elolvad a Fidesz – a Jobbik a teljes baloldalt előzi

A kormányközeli cég közvéleménykutatása szerint az ellenzéki pártok a teljes népességen belül egyelőre ugyan nem profitáltak jelentősen a Fidesz népszerűségvesztéséből, ám a szavazók között folyamatosan növekszik a Jobbik és kisebb mértékben a MSZP tábora is.

A Nézőpont Intézet a múlt hónapban a teljes népesség körében nem mért, február 12-17 között azonban igen. Eszerint a Fidesz támogatottságra 31-ről 29 százalékra csökkent. Az MSZP rajongóinak a száma 2 százalékponttal, 8-ról 10-re emelkedett. Jelzés értékű, hogy a DK eközben ennyivel kisebb lett, tehát 6-ról 4 százalékra zuhant. Az „Összefogás” érdemben tehát nem izmosodott. A Jobbik ebben a körben stabilan tartja a 11 százalékot, az LMP pedig 3-ról 4 százalékra tornászta fel magát.

Kiderült az is, hogy a Jobbik a legvalószínűbb listás eredmény, (potenciális szavazók) tekintetében akkor is leelőzi az Összefogás utódpártjait, ha utóbbiak eredményeit egymáshoz adjuk. Hiszen az MSZP 13, a DK 7, az Együtt 3, a PM 1 százalékon áll.

A Jobbik eközben 26 százalékot képes felmutatni, az elmúlt három hónapban folyamatosan erősödik, hosszú ideje az ellenzék vezető ereje, tulajdonképpen az egyetlen párt, mely képes lehet megszorítani a kormánypártokat.

A Fidesz támogatása eközben, egyre kiesebb, február óta 45 százalékról 40 százalékra zsugorodott. A másik XXI. századi párt az LMP 7 százalékkal stabil parlamenti tényező lenne.