Lázár János: elbuknánk a népszavazást

Ha lesz népszavazás a vasárnapi zárva tartásról, azt Lázár János szerint a Fidesz el fogja veszíteni. 

A Népszava forrása szerint Lázár János a hétvégi, a Szeretem Magyarországot Klub zártkörű rendezvényén mintegy százfős hallgatóság előtt azt mondta, ha lesz népszavazás a kérdésben, azt el fogja veszíteni a Fidesz,  így visszaáll a korábbi állapot, és a bezárt üzletek ismét nyitva lesznek.
 
A lap emlékeztet, hogy a Gerendai Károly ötletére még 2005-ben alakult klub rendszeresen hív meg politikusokat, közéleti személyiségeket, honlapjuk alapján legutóbb Navracsics Tibor uniós biztos, előtte pedig Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke volt a vendégük.
 
A Bilderberg-csoporthoz hasonlóan működő társaság alapszabálya szerint nem beszélnek az egyes rendezvényeken elhangzottakról, így a lap információit a megkeresett tagok nem voltak hajlandók kommentálni, sőt még Lázár János jelenlétét sem erősítették meg.
 
A lap felidézte, hogy Kovács Zoltán kormányszóvivő amerikai sajtóhírek szerint a múlt héten úgy érvelt, hogy a hazai szabályozás hasonló ahhoz, mint ami a legtöbb európai országban érvényben van, és csupán átmeneti jelenség lesz, ha a rendelkezés kedvezőtlenül hat a fogyasztásra. Az Ipsos március eleji felmérése alapján egyébként a felnőtt magyar lakosság több mint kétharmada nem ért egyet a kötelező vasárnapi zárva tartással.
 
A jogszabály visszavonása érdekében a VOSZ és Liga Szakszervezetek kezdeményezett népszavazást, amelyhez sok kisebb szervezet csatlakozott. Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt vezetője viszont „megelőzte” őket, és saját kérdést nyújtott be a témában a Nemzeti Választási Bizottsághoz. Amíg ennek jogorvoslati eljárásai nem zárulnak le, addig nem lehet ugyanebben a tárgykörben újabb referendumot kezdeményezni.