Rendelet: Lázár minisztériuma ellenőrzi majd a nagyobb építkezéseket

Rendelet: Lázár minisztériuma ellenőrzi majd a nagyobb építkezéseket

Kedd este jelent meg egy friss kormányrendelet, melynek értelmében jelentősen bővül a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz tartozó Országos Építészeti Tervtanács hatásköre - szúrta ki a hvg.hu.

A testület eddig csupán a nemzeti emlékhelyekkel, kiemelt műemlékekkel és egyes magasépületekkel foglalkozott,

a jövőben azonban véleményezi majd minden, az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás építészeti-műszaki dokumentációját.

A tárcához tartozó tervtanács emellett szintén véleményezi az 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épületek és az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépületek építészeti-műszaki dokumentációját. Az új rendelet utóbbi része már szerdától hatályba lép, ráadásul a már folyamatban lévő beruházásokra is alkalmazandó.

Az Országos Építészeti Tervtanács élén a miniszter által kinevezett Lánszki Regő Balázs országos főépítész áll.

Ezzel párhuzamosan a múlt héten döntöttek arról, hogy a Lázár-féle minisztérium alá tartozó nagy állami vállalatok zömét megszüntetik.

Felszámolják a Lázár minisztériuma alá tartozó állami cégek zömét

Megszületett a döntés a Lázár János égisze alá tartozó Építési és Beruházási Minisztériumban arról, hogy felszámolják a tárca alá tartozó nagy állami vállalatok többségét. Erre várhatóan 2023-tól kerül majd sor - értesült a Telex a miniszter hivatalának tevékenységére rálátó forrás alapján.