Le Pen kénytelen balról tűz alá venni Fillont

Ha a Nemzeti Front jelöltje győzni akar, akkor meg kell szereznie a francia munkásosztályt.

A Politico elemzése szerint Marine Le Pen kampánycsapata mindenre fel volt készülve, csak arra nem, hogy Fillon gyakorlatilag kiütéses győzelemmel nyeri a republikánusok előválasztásának első fordulóját.

Sébastien Chênu, a Le Pen kampánytanácsadója szerint Alain Juppé és Nicolas Sarkozy ellen is komoly stratégiával rendelkezett a párt, ezeket most dobhatják ki az ablakon:

"Juppé kiváló ellenfél lett volna Le Pen számára, (...) ő az előjogokat, az elitizmust és Európát szimbolizálta, mindent, amiből a franciáknak már elegük van."

Sarkozyt pedig jogi hercehurcái miatt tudta volna tűz alá venni a radikális kampánygépezet.

Fillon álláspontja viszont sok dologban megegyezik a Nemzeti Front politikájával: elutasítja a bevándorlást, a multikulturalizmust, az iszlám térnyerést, oroszbarát és eukritikus.

Balra át!

Marine Le Pen így kénytelen lesz a számára kissé kényelmetlenebb utat választani, és balról támadni a jobboldali jelöltet, ha azt akarja, hogy egyáltalán némi eséllyel vágjon neki a küzdelemnek.

Ez azt jelenti, hogy a radikálisok most Fillon neoliberális programjába szállnak bele teli erővel. Florian Philippot alelnök, aki a Nemzeti Front balos szárnyát képviseli, már támadásba is lendült egy interjúban:

"(Fillon) programját olyan elképzelhetetlen brutalitás jellemzi, ami egyenesen az Európai Uniótól veszi a mintát. Ő egyértelműen egy megszorításpárti liberális, aki (...) a maximálisan kiszabható munkaórák tekintetében is a 48 órás európai irányelvet részesíti előnyben."

Philippot arra is kitért, hogy szerinte a Fillon Sarkozy bábja lehet, hiszen öt éven át készségesen kiszolgálta az akkori elnök minden politikai igényét.

Egyelőre kérdéses, hogy Le Pennek mennyire sikerül majd ilyen üzenetekkel megnyernie magának a hagyományosan balra szavazó francia munkásosztály széles rétegeit, bár tény hogy a párt a közelmúltban a bevándorlás mellett az egyre feljebb kúszó vidéki munkanélküliség problémájára is nagy hangsúlyt fektetett (bár ezzel inkább a fiatalok körében sikerült növelnie a népszerűségét).

Ha Fillon jövő héten végleg elviszi a republikánus jelöltséget (ami már szinte biztos), akkor valószínűleg egyből nekilát kihangsúlyozni azt a két területeket, ahol lépéselőnyben van Le Pennel szemben:

  • Kormányzati tapasztalat.
  • A katolikusoknak imponáló, konzervatív társadalompolitika.

A jobboldali szavazók szempontjából azonban a legfontosabb kérdés az lesz: ki tudja megfelelően képviselni a Brüsszeltől való nemzeti függetlenség témáját és az egyre népszerűbb nemzeti érzést?

A baloldali szavazók megszerzése pedig két ok miatt is létfontosságú a Nemzeti Front számára: egyrészt ezzel ki tudnák védeni a francia választásokra jellemző, a szélsőségesnek kikiáltott pártokkal szemben érvényesülő népfrontos összezárást, valamint biztosítani tudnának Le Pen számára egy olyan rejtett tartalékot, amit Fillon a maga programjával biztos, hogy nem lenne képes kiaknázni.

Adieu, migránskvóta? Kemény EU-kritikus politikus lehet a francia elnökválasztás favoritja

A hétvégén lényegében eldőlt: Francois Fillon lesz francia jobboldal jelöltje a jövő évi elnökválasztáson. A 62 éves politikus fölényesen nyerte a megmérettetés első fordulóját, ráadásul a harmadik helyezett Nicholas Sarkozy is arra szólította fel híveit, hogy a második körben rá voksoljanak. Fillon programja gazdasági kérdésekben abszolút neoliberális, külpolitikailag azonban keményen EU-kritikus, és bevándorlásellenes.