Legalább harminc rab halt meg a kokainforgalmazás miatti börtönlázadásban

Lefejezések, elrabolt őrök, fegyverek, kokain - a brazil hatóságok levették kezüket a börtönökről.

A Folga de Sao Paulo nevű internetes oldal azt írta, lázadás tört ki Rio Grande do Norte szövetségi állam Alcacuz nevű börtönében azután, hogy a bandák összecsaptak a kokain forgalmazásának joga miatt. Az egyik csoport elfoglalta a másik celláit.

Zemilton Silva, a brazil börtönrendszer koordinátora arról számolt be, hogy három rabot társaik lefejeztek.

Korábban a hatóságok csak tíz halottról tudtak. Az nem derült ki az eddigi tájékoztatásokból, hogy őrök is vannak-e az áldozatok között, de van egy videó, amin állítólag az egyikük szerepel túszként.

A rendőrség körbevette a börtönt és lezárta a bejáratokat. A biztonságiak azonban vasárnap hajnalig vártak azzal, hogy behatoljanak, mert a rabok elhagyták celláikat és fegyvert szereztek.

Brazíliában túlzsúfoltak a börtönök, és gyakoriak a lázadások. Nemzetközi jogvédő szervezetek ezért gyakran bírálják az országot. Az év eleje óta eltelt két hét alatt már mintegy száz rab halt meg összecsapásokban.

Alcacuzban utoljára két éve, 2015 novemberében volt lázadás, akkor egy alagutat fedeztek fel az őrök. A börtönt 620 rabra tervezték, de jelenleg is mintegy ezeregyszázan vannak az intézményben.