Új kormányrendelet: a légiforgalmi irányítóknál nincs helye sztrájknak

Új kormányrendelet: a légiforgalmi irányítóknál nincs helye sztrájknak

"Honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak (…) légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél" – derül ki a hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent rendeletből.

A szóban forgó, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett kormányrendelet a koronavírus-járvány indokolta veszélyhelyzet végéig hatályos, azaz "a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztésekor hatályát veszti." A teljes szövege pedig a következő:

A sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3.  § (2)  bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a  honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a  honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél.

Hétfő reggel a Magyar Nemzet arról írt, határozatlan idejű sztrájkot kezdhet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a magyar légiforgalmi irányítókat tömörítő szakszervezet, mert kevesellték a béremelésük mértékét. Eszerint a bértárgyalás folyamata HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között csekély sikerrel zárult.

A Telex információi alapján a légiforgalmi-irányító szolgálat szakszervezete egy július 24-28. között minden nap 12-15 óráig tartó, azóta törlésre került sztrájkot tervezett oly módon, hogy ezen időintervallumban a leszálló gépek számát kívánták korlátozni tiltakozásul, természetesen a katonai vagy a vakcinákat szállító járatokat leszámítva.

Egyébiránt szerepel egy másik idevágó rendelet is a közlönyben, amely arról szól, hogy a polgári légiforgalmi irányítók kötelesek ellátni a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel kapcsolatos feladataikat, és teljesíteni a feltételeit annak, hogy megtarthassák a szakszolgálati engedélyüket.