„Legyen az energiafüggetlenség nemzeti minimum!”

A kormánypárt zsíros szerződéseket lát a bővítésben, míg az LMP zsigerből gyűlölködik. Hol a felelősség?

A továbbiakban részleteket közlünk a Kepli által elmondottakból, ezen keresztül mutatjuk be a Jobbik energiapolitikai törekvéseit. A teljes felszólalást a lenti videón megtekintheti.

Magyarországon is megosztott a társadalom, ha atomenergiáról van szó. A támogatók tiszta, klímabarát energiáról és olcsó áramról beszélnek, míg az ellenzők Csernobillal, Fukusimával példálóznak. Kepli szerint, ami a két csoportban közös, hogy egyik sem hajlandó megfontolni a másik érveit.

A szaktudásról

Kepli szerint tény, hogy az elmúlt évtizedekben történtek tragikus hatással bíró nukleáris balesetek, de az atomenergia hazai erőművi alkalmazása egyértelműen sikertörténetnek számít. A magyar mérnökök és az erőművet működtető dolgozók kiemelkedő szaktudásának és lelkiismeretes, precíz munkájának köszönhetően, és ezt a stabilitást azért fontos kiemelni, mert az emberi mulasztások, a technológiai fegyelem figyelmen kívül hagyása jelent valódi kockázatot. Ezért felelőtlenség a kormány részéről, ha több száz ember elbocsátásáról, és külföldi menedzsment alkalmazásáról kezd beszélni az erőmű kapcsán.

A Paksi Atomerőmű tavaly a hazai villamosenergia-termelés 53%-át adta. Ezzel messze a legnagyobb és legstabilabb eleme az energiamixünknek, ezért felelős politikai erőként tehát nem tehettünk mást, minthogy támogattuk a négy meglévő blokk üzemidő-hosszabbításával kapcsolatos jogszabálytervezeteket.

A bővítésről

Kell-e újabb 2400 MW atomenergia? Talán mi nem érzünk felelősséget gyermekeink, unokáink jövőjéért? Talán mi nem szeretjük hazánkat, ha támogatunk egy ilyen döntést? Megannyi súlyos kérdés, melyek nem csak bennünk, döntéshozó politikusokban fogalmazódnak meg, hanem bizony az állampolgárok részéről is sorozatosan áramlanak felénk – hangsúlyozta Kepli.

Egyik oldalról a kiöregedő hazai erőműpark, az ellátásbiztonság drasztikus romlásának folyamatos réme fenyeget, a másik oldalról az örök dilemma az atomenergia-biztonság kérdése.

Fontos leszögezni, a megépülő két blokk – a néhány évi párhuzamos működés időszakát leszámítva – csupán helyettesíti a 2032-2037 között kieső atomerőművi kapacitást, miközben több ezer megawattnyi kapacitás esik ki a különböző elöregedett, elégtelen teljesítményű szenes és egyéb erőművek tervezett leállítása miatt.

S sajnos azt is látni kell, hogy a jelenlegi Uniós gazdasági és jogszabályi környezet sem kedvez az új erőművek építésének. A Jobbik ezért döntött úgy, hogy támogatja a paksi bővítést.

A felelősségről

Viszont kategorikusan elutasítjuk azonban, hogy mindezt azért tettük volna, mert az atomenergia lobbistái, avagy szerelmesei lennénk. Elvtelenül és galád módon hazudik az is, aki orosz beruházói érdekek képviseletével vádolja a Jobbikot.
Az álzöld, alaptalan demagógia ellenére a kapacitás kiváltása új blokkokkal ma még elkerülhetetlen lépés. Ezt diktálja a felelősségérzetünk.

De mit tett eközben a többi párt? Vajon ők is felelősségteljesen viselkedtek? - teszi fel a kérdést Kepli. Amit tapasztalt ebben a kérdésben, az egyrészről a haveri kör minden szempontnál előbbre való zsíros megrendelésekhez juttatása, másrészről a nukleáris energia békés célú felhasználásának minden észérvet nélkülöző, nemegyszer zsigeri indulatokból fakadó támadása. Előbbi a mindenkori kormánypártok, vagyis a Fidesz és az MSZP sajátja, utóbbi pedig az LMP eszköze volt az elmúlt években.

A nyugodt, higgadt, szakmai érveken és nemzeti érdeken alapuló álláspontot ezúttal is a Jobbik képviseli.

A politikáról

A Fidesz által a bővítésről szóló törvényről egyértelműen látszik, hogy a következetlenség, a kapkodás, az ismeretlen vállalkozói érdeknek történő alárendelődés ebben is tetten érhető. Hatósági jogköröket rendez át, többletjogosítványokat ad, könnyítéseket csempész az eljárásjogi szabályozás, az engedélyeztetés tárgyköreibe. Lehet persze magyarázat az eljárás ésszerű időn belül történő befejezése, de amennyiben ez a nyilvánosság indokolatlan korlátozását jelenti, avagy a biztonság rovására megy, azt mi nem tudjuk támogatni. Sőt, mi több, hevesen ellenezzük – emlékeztetett a nemzeti párt szakpolitikusa.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elkötelezett Magyarország energiafüggetlensége mellett.  Legyen az energiafüggetlenség nemzeti minimum! Álláspontunk szerint a kormánynak minden egyes, az atomenergiára fordított költségvetési forint mellé oda kellene tennie egy másikat az energiahatékonyság javítására és a megújuló energiaforrások elterjedésének biztosítására is. Csak így biztosítható hosszú távon az egyensúly az energiabiztonság, az önellátás és a fenntarthatóság.

A paksi bővítés kérdése eldőlt, azonban annak mikéntje, a milliárdok elköltésének átláthatósága kizárólag a mindenkori kormány felelőssége. Ehhez ne kérjék az ellenzék asszisztálását. A pénzlenyúlást mi megállítani szeretnénk, nem pedig igazolni.