Lehet, hogy a kormány az egész Alaptörvény-módosítást elfelejti

"Érdemes megnézni, hogy az Alkotmánybíróság hogyan értelmezi az Alaptörvényt".

A luxusbotrányairól hírhedt miniszter úgy látja, a letelepedési kötvények minden áron való megvédése valójában azt jelenti, "ha Magyarország érdekéről van szó, akkor az ellenzékre nem lehet számítani".

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter szerda reggel a TV2 Mokka című műsorában elmondta: ma Magyarország érdeke az lenne, hogy mielőtt a kötelező betelepítési kvótáról megszületik az európai parlamenti döntés, legyen Magyarországon olyan hatályos jogi szabályozás, amelyik megtiltja a kötelező betelepítési kvóta alkalmazását.

Nem fogadta el a parlament az Alaptörvény-módosítást

A Jobbik korábban azt kérte, hogy a bevándorlás megállítását a letelepedésikötvény-biznisz eltörlésével tegyék teljessé. Mint ismert, a "gránitszilárdságú" alaptörvénynek ez lesz (ha sikerül - a szerk.) a hetedik módosítása. A Fidesz korábban belengette az offshore cégek számára óriási bizniszt jelentő kötvények visszavonását, ám ez a mai napig nem történt meg.

Rogán Antal szerint nemzetközi küzdelemre kell számítani, és jó volna, ha ehhez lenne magyarországi támogatás a parlamentben is, ezért

vagy tavasszal térnének vissza erre,

vagy megpróbálnák inkább elkerülni az egész módosítást.

Legalábbis erre utal az a megjegyzése, miszerint

"érdemes megnézni, hogy az Alkotmánybíróság hogyan értelmezi az Alaptörvényt, annak alapján egyáltalán lehetséges-e a kötelező kvóta alkalmazása."

A Jobbik egyébként jelezte, hogy amennyiben a kormány kivezeti a letelepedési kötvényezést, ők 24 órán belül hajlandók megszavazni az Alaptörvény módosítását.