Lemondott a miniszterelnök – Romániában

Lemondott a miniszterelnök – Romániában

Nicolae Ciuca távozik a román kormány éléről, miután úgy tűnik, felfüggesztik a közoktatást három hete megbénító általános sztrájkot.

Lemondott miniszterelnöki tisztségéről Romániában Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke hétfőn, hogy a koalíciós egyezmény értelmében

a távozó kormányfő átadja helyét Marcel Ciolacunak, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének

– adta hírül az MTI.

A PSD, a PNL és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével alakult nagykoalíció már a Ciuca-kabinet 2021 novemberében történt beiktatása előtt megállapodott a cseréről, amelyet a – hétfőn felfüggesztett – közoktatási sztrájk miatt halasztottak el néhány héttel.

A PNL és a PSD nemcsak a kormányfői, hanem több miniszteri poszton is személycserét tervez, a kormányzati tisztségekért újrakezdődött harc miatt pedig kétségessé vált az RMDSZ további kormányzati részvétele.

Kelemen Hunor szövetségi elnök jelezte: az RMDSZ nem távozik önként a kormányból, de nem zárja ki, hogy kihagyják a következő kabinetből.

A kormányzat az előző nap megállapodott a legnagyobb tanügyi szakszervezetekkel

Ezzel párhuzamosan a romániai közoktatást május 22. óta megbénító általános sztrájk felfüggesztéséről adott ki közleményt hétfőn a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség. Az érdekképviseletek a sztrájk folytatását helyezték kilátásba, amennyiben az új közalkalmazotti bértörvény nem ülteti át a gyakorlatba azt az elvet, hogy a pedagógusok bére meghaladja az átlagot, vagyis a kezdő tanár fizetése az országos átlagbér szintjére kerül, a lépcsőzetesen bevezetendő béremelés 50 százalékát pedig már 2024. január 1-től megkapják a tanügyi alkalmazottak.

(Címlapkép: Nicolae Ciuca román miniszterelnök az általa vezetett kormány utolsó ülése előtt nyilatkozik 2023. június 12-én. MTI/EPA/Robert Ghement)