Lemondott négy év után a brit védelmi miniszter

Lemondott négy év után a brit védelmi miniszter

Visszavonul a politikától az Ukrajna támogatásában kulcsszerepet játszó politikus, akinek már ki is nevezték az utódját.

Benyújtotta lemondását csütörtökön Ben Wallace brit védelmi miniszter, aki kulcsszerepet játszott Ukrajna támogatásában, és aki már korábban közölte, hogy távozni kíván tisztségéből - számol be az MTI.

Az 53 éves politikus a nyár folyamán jelezte, hogy kilenc év kormányzati munka - ebből négy év védelmi miniszterség - után vissza kíván vonulni a politikai élettől.

"2005-ben választottak képviselővé, és ennyi év után itt az ideje, hogy az élet azon területein próbáljam ki magamat, amelyeket elhanyagoltam, és új lehetőségeket fedezzek fel"

- írta Wallace a lemondólevelében, amelyet a miniszterelnöki hivatal tett közzé csütörtök reggel.

Rishi Sunak kormányfő, aki mielőtt hivatalosan is bejelentette Wallace utódjának nevét, azt közölte:

"Ön a kormány három legigényesebb posztján szolgálta hazánkat: védelmi miniszter, biztonsági miniszter és északír-ügyi miniszter volt. Teljesen megértem, hogy nyolc évi igényes miniszteri munka után le kíván mondani."

A Sky News brit tévécsatorna értesülése szerint Grant Shapps brit energiaügyi miniszter lesz az új védelmi miniszter. A Downing Street végül csütörtök délelőtt bejelentette,

III. Károly király is jóváhagyta Grant Shapps kinevezését a leköszönő Wallace utódjaként.

(Címlapkép: Ben Wallace brit védelmi miniszter érkezik a kabinet ülésére a londoni kormányfői rezidenciára 2023. március 7-én. MTI/EPA/Tolga Akmen)