Lemondott Balogh "vak komondor" József

A településen csütörtökön lesz képviselő-testületi ülés, ahol a lemondástól függetlenül is szó lesz a polgármester ügyéről, a testület várhatóan hivatalosan is tudomásul veszi Balogh lemondását, hogy a Balogh általános helyettesítését biztosító alpolgármester hivatalosan is eljárhasson a település ügyeiben.

Balogh József kedden kapta kézhez a jogerős ítéletét élettársa, Sz.né, "Terike" bántalmazásáért.

A Kecskeméti Törvényszék az első fokon kapott 420 ezer forintos pénzbüntetést 10 hónap, 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre szigorította.

Ez Balogh számára azt jelentette, hogy mindenképpen búcsúznia kell a polgármesterségtől, mert az önkormányzati törvény szerint méltatlannak számít, akit szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

A törvény miatt képviselő-testületnek határozattal mindenképpen meg kellett volna szüntetnie a polgármester megbízatását, ám a volt fideszes politikus lemondó nyilatkozatával elébe ment a megalázó procedúrának.

Balogh eddig foggal-körömmel ragaszkodott pozíciójához. Védője még az elsőfokú ítélethirdetés előtt azt kérte: ha netán felfüggesztett szabadságvesztést szabnának ki rá, részesítsék úgynevezett előzetes mentesítésben, melynek révén a méltatlansági szabályozás ellenére megtarthatta volna polgármesteri mandátumát.

Kedden a másodfokú, jogerős ítélet indoklásakor a bíró azonban kijelentette:

Balogh nem érdemes az előzetes mentesítésre, mert még akkor is olyan sok volt a súlyosító körülmény, ha az adott helyi közösség esetleg elnézőbb is a családon belüli erőszakkal szemben.

A Kecskeméti Törvényszék bírája szerint a polgármesteri tisztség egyike azoknak a tisztségeknek, amelyek betöltőivel szemben mind erkölcsileg, mind jogilag magasabb elvárásokat kell támasztani, és ezeknek nemcsak a hivatali munkavégzésük során, hanem a magánéletükben is meg kell felelniük.