Lemondott Havanna érseke

Lemondásának oka az, hogy betöltötte a 75. életévét. Ferenc pápa kedden új érseket nevezett ki Havanna élére Juan de la Caridad García Rodríguez eddigi camagüeyi (Kelet-Kuba) érsek személyében. A vatikáni közleményből nem derül ki, hogy az új havannai érsek megkapja-e a bíborosi rangot is.

Juan de la Caridad García Camagüeyben született 1948-ban. Kubai egyházi iskolákban filozófiát és teológiát tanult. 1972-ben szentelték fel, több parókia élén szolgált, a címzetes püspöki rangot 1997-ben érte el, és ekkor lett Camagüey segédpüspöke is. 2002 óta volt a város érseke.

Ortega 1981-ben lett Havanna érseke. A katolikus egyház szabályainak megfelelően 2011-ben már előre jelezte lemondási szándékát, amit Ferenc pápa most, a 75 éves életkor betöltésekor fogadott el.

Ortega érseki időszaka alatt három pápai látogatás volt Kubában, és több titkos üzenetet közvetített Raúl Castro kubai és Barack Obama amerikai elnök között, mialatt a két ország közötti ellenséges viszony enyhítéséről folytak puhatolódzó tárgyalások.

Ezek vezettek 2014 decemberében annak a bejelentéséhez, hogy rendezni szándékoznak az 1961-ben megszakadt kétoldalú diplomáciai kapcsolatokat. A két ország tavaly helyreállította a diplomáciai kapcsolatokat, Obama pedig idén márciusban Havannába látogatott; személyében először járt hivatalban lévő amerikai elnök a karibi szigetországban a kubai forradalom 1959-es győzelne óta.