Lengyel gazdák forgalomlassító akcióba kezdtek egy lengyel-ukrán határátkelőnél

Lengyel gazdák forgalomlassító akcióba kezdtek egy lengyel-ukrán határátkelőnél

A fuvarozók napok óta zajló tiltakozásához csatlakoztak, ahol a kamionok már 34 km-es sorban rostokolnak, 130 órás várakozási időt okozva.

Több mint harminc kilométeres sorban vesztegelnek a kamionok a dél-lengyelországi Medyka-Sehinyi lengyel-ukrán határátkelőnél, ahol a lengyel földművesek csütörtökön tiltakozó forgalomlassító akcióba kezdtek, csatlakozva kamionsofőr társaikhoz - tudósít az MTI.

Így a több napja tüntető lengyel fuvarozók mellett már a gazdák is sztrájk keretében akadályozzák a forgalmat a lengyel-ukrán határon.

A tiltakozók egyebek mellett a kukorica felvásárlásához nyújtott támogatások növelését, valamint a mezőgazdasági adó szinten tartását követelik.

A tüntetés szervezői bejelentették: akciójukat január elejéig folytatják, addig óránként csak két teherautót engednek a határátkelőhöz. Nem akadályozzák viszont a személygépkocsik és a buszok forgalmát, valamint nem akadályozzák az Ukrajnának szánt humanitárius segély és katonai felszerelés átszállítását.

Már november elejétől az ukrán határon tüntetnek a lengyel fuvarozók, egyebek között a Dorohusk-Rava Ruska, Hrebenne-Jahotyin, valamint Korczowa-Krakovec határátkelőkön akadályozzák a kamionforgalmat.

A fuvarozók a szállítmányozási engedélyek rendszerének visszaállítását követelik az ukrán fuvarozó cégek számára. A rendszert az orosz-ukrán háború kezdete után az európai uniós intézkedések keretében függesztették fel. Szorgalmazzák továbbá az ukrajnai háború kitörése után Lengyelországban regisztrált ukrán fuvarozó cégek ellenőrzését, működési engedélyeik visszavonását. Azt is követelik, hogy az ukrán fél szüntesse be elektronikus kiléptetőrendszerét, amely megnehezíti a lengyel kamionosok hazatérését Ukrajnából.

A medykai határátkelőnél csütörtökön 34 kilométer hosszú sorban vesztegeltek a kamionok, a várakozási idő közel 130 órára nőtt.

(Címlapkép: Teherjármű áll a lengyel kamionsofőrök sztrájkja idején a lengyel-ukrán határátkelőnél, a délkelet-lengyelországi Korczowa falunál 2023. november 7-én. MTIEPA-PAPDarek Delmanowicz)